A felvidéki magyarság jövőképéről tartottak konferenciát

A felvidéki magyar ifjúság jövőképe, valamint a közösség múltbéli és aktuális problémái voltak a központi témái annak a konferenciának, amelyet szombaton rendeztek a felvidéki Révkomáromban.

A konferencia előtt a helyi református templomban istentiszteletet tartó Fazekas László református püspök a Benes-dekrétumoknak a református egyházra gyakorolt hatásáról tartott előadást. Elmondta: a dekrétumok a háború utáni megtorlás részei voltak, amelyek az egész nemzetet sújtották, ugyanakkor negatív hatásai nem kerülték el az akkori Csehszlovákiában működő református egyházat sem. A püspök emlékeztetett az 1945 utáni időszakban az egyházat is érintő szlovakizáció módszereire, hatásaira és a vagyonelkobzásokra is. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: a teljes jóvátétel máig nem történt meg, hiszen Szlovákiában a református egyház a tőlük elkobzott vagyon közel egyharmad részét még nem kapta vissza.

A Duna Menti Múzeum épületében lezajlott nyilvános konferencia első előadója, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke a szlovák állampolgársági törvény negatív hatásairól beszélt. Véleménye szerint a szlovák politikusoknak az állampolgársági törvényt vitató, az Európai Parlament petíciós bizottságához beterjesztett beadvány elleni lépései a szlovák politika félelmét tükrözik.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a felvidéki magyar fiatalok jövőképét elemző beszédében hangoztatta: a mai fiatal értelmiségre más, nem egy esetben nagyobb kihívások várnak, mint a korábbi generáció fiataljaira. Ezzel összefüggésben rámutatott a régió felzárkóztatásának hiánya miatt fenyegető elvándorlás problémájára. Az MKP politikusa a problémára adható válaszok sorában azt hangoztatta, hogy bővíteni kell a felvidéki magyarság intézményrendszerét és biztosítani kell ennek anyagi hátterét.

Gubík László, a Via Nova ifjúsági csoport elnöke a közösségben a közügyek iránt tapasztalható közöny veszélyeiről beszélt. Hangsúlyozta: bár a felvidéki magyar fiatalok körében van egy, a közügyek és a közélet iránt elkötelezett, fogékony réteg, ám azt bővíteni kell.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »