Kerry konstruktív szerepvállalásra bíztatta Kínát

Az amerikai külügyminiszter arra bíztatta Kínát, hogy vállaljon „pozitív” és „konstruktív” szerepet az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Szíriáról meghozandó határozatról folyó vitában.

John Kerry, aki csütörtökön fogadta kínai kollégáját, Vang Jit, a megbeszélés előtt kijelentette: Washington nagyra becsüli azt, hogy Kína támogatja a politikai megoldást, „az egyetlen megoldást, amely végeredményben rendelkezésre áll és lehetséges”. Emlékeztetett azonban arra, hogy a két ország között vannak nézetkülönbségek, nem értenek egyet abban, hogy a nemzetközi közösségnek miként kell válaszolnia arra, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket vetett be.

Vang közölte, hogy nyitott az olyan, a kétoldalú kapcsolatokban kényes kérdések megvitatására, mint Szíria, az észak-koreai atomprogram, a klímaváltozás és a kibernetikai biztonság.

A kínai külügyminiszter üdvözölte a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonásáról megkötött amerikai-orosz megállapodást, amelyet jóvá kell hagynia Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek is. Ennek vezetése pénteken ül majd össze, s Vang szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának el kell fogadnia és támogatnia kell annak döntését.

Az ENSZ BT-ben vétójoggal rendelkező Kína határozottan ellenezte, hogy az Egyesült Államok csapást mérjen Szíriára a Damaszkusz környékén augusztus 21-én végrehajtott vegyi támadás miatt. Peking Moszkvával együtt megakadályozta, hogy a világszervezet fellépjen Damaszkusszal szemben.

Vang hangot adott meggyőződésének, hogy sikerül megállapodnia Kerryvel az Észak-Korea nukleáris leszereléséről folytatott hathatalmi tárgyalások újraindításában. Washington álláspontja szerint Phenjannak ehhez előbb kötelezettséget kell vállalnia, hogy lemond nukleáris fegyvereiről.

MTI

Friss hírek