Startol a cseh kampány

Václav Klaus még a visszatérése gondolatával játszadozik, addig a pártok elkezdték harcukat a választók kegyeiért. A baloldali győzelem még kérdéses és vannak már új trónkövetelők is. Mindenesetre az október végére kiírt választásokig izgalmas két hónapnak nézünk elébe.

Indul a kampány, a baloldali győzelem kérdéses

Bár az előrehozott parlamenti választásokig még bő két hónap van hátra, de már teljes gőzzel elindult a kampány Csehországban. A városok utcáin és a közutak mentén már az első választási óriásplakátok is megjelentek. Az eddig toronymagasan vezető szociáldemokraták visszaestek, a kommunisták tartják az eddigi ereményeiket, a bukott jobbközép pártok népszerűsége növekszik. A cseh választópolgárok 97 százaléka viszont új arcokat szeretnének látni a törvényhozásban.

Az október 25-26-án tartandó előrehozott választásokon márkorán sem biztos a szociáldemokraták győzelme. A pártok népszerűségi listáját vezető CSSD továbbra is vezeti a pártok népszerűségi listáját, ám az eddigi 30 százalék feletti támogatottságuk a STEM és a Médea Research adatai szerint 25 százalék körülire csökkent. Második helyen még mindig a kommunisták vannak. A KSCM 13,7 százalékot kapna egy most vasárnapi voksoláson. Ha nem változnának a támogatottsági adatok az elkövetkezendő két hónapban, akkor a két baloldali párt csak minimális többséget szerezne. A 200 fős cseh alsóházban 103 mandátumot birtokolnának.

Tomás Lebeda ismert cseh politolúgos szerint a KSCM ennél jobb eredményt aligha tudna elérni, de a szavazótábora nagyon stabil. A CSSD főleg a pártvezetők közötti konfliktusok és a jelöltállítással kapcsolatos nézeteltérések miatt veszített sok választót, ugyanis a pártok legfőbb gondja jelenleg a jelöltek jegyzékének összeállítása és a választási program véglegesítése. A három nagy párt – a CSSD, a TOP 09 és a kommunista (KSCM) – már be is jelentette, hogy választási programjuk elkészült, s rövidesen a jelöltek listája is összeáll. Ezt hivatalosan szeptember közepéig kell leadni a belügyminisztériumnak.

A CSSD szeptember 7-én már meg is tartotta Ostravában a kampánynyitójukat. A szociáldemokraták nem titkolják, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnököt példaképnek tartják és eddigi kampányainak sok elemét átakarják venni.

Időközben eldőlt az is, hogy az idén kire szavazhatnak a külföldön voksoló cseh állampolgárok. A sorsolás szerint ezúttal a külföldi cseh diplomáciai képviseleteken szavazó cseh állampolgárok a közép-csehországi régió jelöltjei közül válogathatnak. A szabályok szerint Csehországban mindig sorsolással választanak ki egy régiót, amelynek jelöltjeire a külföldön szavazók voksolhatnak. A legutóbbi két parlamenti választás alkalmával Dél-Csehországot sorsolták ki.

Új pártok a láthatáron

Az első plakátokat az Andrej Babis cseh multimilliomos alakította Ano (Igen) nevű mozgalom helyezte ki országszerte. Babis, aki a közelmúltban megvette a befolyásos Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című napilapokat is, nem titkolja, hogy mozgalma révén erőteljesebben bele kíván szólni a cseh politikai életbe.

Az Andrej Babis milliárdos vezette Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) gyors előretörése igazi meglepetés a cseh politkában. A tavaly alakult párt támogatottsága a legfrissebb mérések szerint már meghaladja a 12 százalékot. Ugyancsak esélyes bejutni a prágai törvényhozásba a Tomio Okamura alapította Virradat (Úsvit). A Prágában idegenforgalmi céget működtető japán-cseh kettős állampolgár pártjára a megkérdezettek több mint nyolc százaléka voksolna. Mindkét politikai tömörülés jobbközép pártként határozza meg önmagát, s elsősorban a baloldali fordulatot elutasító csehek, valamint a fiatalok voksait szeretnék megszerezni. Lapunk megkeresésére Babis elmondta, hogy olyan jelöltekkel indulnak a választásokon, akik saját szakterületeiken már bizonyították rátermettségüket, s nem kényszerülnek arra, hogy politikusként tollasodjanak meg.

– Mértékadó felmérések szerint a cseh választópolgárok 97 százaléka új arcokat, morálisan feddhetetlen személyeket szeretne látni az újonnan alakuló törvényhozásban, s mi ezt az óhajukat teljesítjük – közölte a Magyarországon is vállalkozó üzletember. Aki további kérdésünkre elmondta, hogy ha a parlamenti matematika ezt lehetővé tenné, akkor hajlandó lenne tárgyalni újabb jobbközép kormánykoalíció megalakításáról, ám csak abban az esetben, ha az előző kabinetben hitelüket veszített politikusok – köztük Miroslav Kalousek volt pénzügyminiszter – nyugdíjba vonulnak.

Václav Klaus újra lendületben

A volt cseh köztársasági elnök úgy látja, hogy az Európai Unió mai elitje egy nagy állammá kívánja átalakítani az uniót, amely elpusztítaná a történelmi európai nemzetállamokat és a demokráciát. A konzervatív politikus ezért arra szólítja fel az európai demokratákat, hogy ébredjenek fel, s akadályozzák meg ezeket a terveket. Az Európai demokraták, ébredjünk fel! című felhívását Klaus a honlapján tette közzé. Klaus szerint az EU mai vezetése, de elsősorban a „radikális zöldek” az egykori Szovjetunió mintájára igyekeznek átalakítani a szervezetet.

A cseh exelnököt különösen a Daniel Cohn-Bendit és Felix Marquardt zöldpárti politikusok, az Europeans Now mozgalom társalapítói által kiadott „Fiatal európaiak… Egyesüljünk!” című felhívás háborította fel. Klaus azt állítja, hogy ez a felhívás tudatosan utal Karl Marx Kommunista kiáltványának híres mondatára: „Világ proletárjai, egyesüljetek!”

„Azokat a szörnyűségeket, amelyek részben ennek a felhívásnak a következtében is a világban megtörténtek, tehát a több tízmillió áldozatot követelő, negyedszázaddal ezelőtt – sajnos túl későn – csődbe ment kommunista társadalmi-mérnöki projektet, most a modern baloldali, és nemcsak a vörös, hanem egyre inkább a zöld radikálisok is megpróbálják újraéleszteni az Európai Unió talaján” – olvasható a dokumentumban. Klaus úgy látja: az „új vezérek” kendőzetlenül csak azt fogalmazták meg, amit az Európai Unió vezetése kevésbé radikális kifejezésekkel, hogy ne ijessze meg a polgárokat, már régen hangoztat.

„Cselekedeteikkel azonban nem kevésbé radikálisan ugyanazt a célt követik. Az olyan forradalmárok, mint Cohn-Bendit és társai csak az a hibát követik el, hogy ezt a politikai ambícióik érdekében modernre festett totalitárius ideológiát az európai választáson leplezetlenül nyilvánosságra hozzák” – vélekedik a volt cseh államfő. Klaus úgy látja, hogy „az európai demokraták alszanak”, ezért tettekre kell őket buzdítani. Az exelnök ezért felszólítja az európai demokratákat, hogy csatlakozzanak a dokumentumhoz.

Falta Milán

Friss hírek