Bismarckot követné az euróellenes párt

Felfedte külpolitikai koncepcióját az Alternatíva Németországnak (AfD). Az euróellenes párt saját bevallása szerint Otto von Bismarck útjára kíván lépni, ami az oroszokkal való szorosabb viszonyt, és a német-francia tandem lazítását jelentené. Mit gondolhatna erről a Vaskancellár?

Németországnak fel kéne hagynia az európai integráció minden áron való támogatásával, és a német-francia irányvonal követésével, ehelyett saját nemzeti érdekeket kéne megfogalmaznia és szorosabban együttműködni az oroszokkal- szól az Alternatíva Németországnak külpolitikai koncepciójának elemi mondanivalója. Alexander Gauland a párt szóvivője kedden mutatta be Berlinben az AfD külpolitikai programját, melyben a bismarcki útvonalat jelölték ki maguk előtt. Állítják ők.

A külpolitikai papírban többek között az áll, hogy Németország 1945 óta képtelen a megfelelő érdekképviselethez, ezért „rendezett keretek között fel kell oszlatni az eurózónát”, ami nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy Németország a saját útját járhassa. Az Alternatíva Németországnak mindemellett hanyagolná az amerikai és a kanadai kapcsolatokat, vagyis a „nyugati biztonsági struktúra bástyáját”, a NATO-t. Ehelyett a német-orosz kapcsolatok „gondos ápolása” lenne célszerű a jövőben, felelevenítvén a viszontbiztosítási szerződést, amelyet még Bismarck kötött III. Sándor orosz cárral. Az euróellenes párt a keddi tájékoztatón elítélte a Szíria elleni katonai beavatkozást, ugyanakkor kijelentette, hogy az AfD nem pacifista párt.

Németország és Franciaország évi nagyjából 170 milliárd eurós külkereskedelmi forgalmat bonyolít, melyből jó 20 százalékkal jönnek ki pozitívan a németek. A francia atomütőerő pedig már több mint fél évszázadon keresztül biztosítja a németek biztonságát. Ezt felrúgni, és mindent az orosz-kártyára feltenni – akik Európa helyett inkább kelet felé tekintenek – nem vallana a bismarcki Realpolitik elveire.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »