Az ENSZ-határozat nem tartalmazza majd a katonai erő alkalmazásának lehetőségét

Az Egyesült Államok arra számít, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának a szíriai vegyi fegyverekről szóló határozata Oroszország ellenállása miatt nem tartalmazza majd a katonai erő alkalmazásának lehetőségét – jelentette ki kedden Washingtonban újságíróknak az amerikai kormány két vezető tisztségviselője.

A név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek szerint az Egyesült Államok viszont ragaszkodni fog ahhoz, hogy a dokumentum egy sor következményt helyezzen kilátásba – köztük a nemzetközi szankciók megszigorítását – arra az esetre, ha Damaszkusz megtagadná, hogy ellenőrizhető módon feladja vegyi fegyvereit. Barack Obama amerikai elnök mindemellett fenntartja magának a jogot, hogy csapást mérjen Szíriára.

Az Egyesült Államok a tisztségviselők szerint azt akarja, hogy két héten belül haladást sikerüljön elérni Oroszországgal és az ENSZ-szel a Szíria vegyi leszereléséről megkötendő megállapodás ügyében. Szavaik szerint heteken belül láthatóvá válik, hogy az ügyben tett erőfeszítések eredménnyel kecsegtetnek-e.

Genfi amerikai bejelentés szerint John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalásai „sarkalatos ponthoz értek” és a „megállapodás felé közelednek”, ezért két diplomata szombaton is folytatja a csütörtökön elkezdett megbeszéléseit. Kerry a szíriai kérdésről vasárnap Párizsban a francia, a brit és a szaúdi külügyminiszterrel, Jeruzsálemben pedig Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytat majd megbeszélést.

A Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató intézet pénteken közzétett adatai szerint az amerikaiak háromnegyede támogatja a szíriai helyzet diplomáciai eszközökkel történő megoldását. A jelentés megállapította, hogy Obama elnök kedd esti televíziós beszéde gyakorlatilag semmilyen hatást sem gyakorolt a közvéleményre és hogy a megkérdezettek 62 százaléka továbbra is ellenzi a katonai beavatkozást. 65 százalékuk úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak nincs köze a Szíriában zajló eseményekhez és csak a 33 válaszolta azt, hogy amerikai nemzeti érdek a fellépés a vegyi fegyverek ottani bevetése miatt.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »