Kelet felé nyit Bahrein

A közeljövőben Kínával és Dél-Koreával is szorosabbra fűzi kapcsolatait Bahrein, írja a Gulf News. Kínával már szeptember közepén aláírják a szükséges együttműködési megállapodásokat gazdasági, egészségügyi, oktatásügyi és kulturális területeken, míg Dél-Koreával ápolt kapcsolatában az ősz végén várható komolyabb előrelépés.

Szeptember 14-én Kínába utazik Hamad bin Eisa al-Khalifa bahreini király, hogy aláírja a két ország közötti oktatásügyi, egészségügyi, kulturális és beruházási megállapodásokat, nyilatkozta a Bahrain News Agency-nek Li Chen, Kína manamai nagykövete. Hamad király Xi Jinping kínai elnök meghívására utazik a keleti országba, uralkodása során először.

A háromnapos látogatás során a király Sanghajban felsővezetőkkel fog találkozni, majd megtekinti Ningxiát is, ahol az első China-Arab State Expo-t fogják tartani. Az expó célja, hogy erősítse a kereskedelmet Kína és az arab államok, köztük az Öböl-menti Együttműködési Tanács (Gulf Cooperation Council, GCC) hat tagállama, vagyis Bahrein, Kuvait, Katar, Szaúd-Arábia, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok között. 

A Bahrein és Kína közötti kereskedelem volumene nagyon gyors ütemben, 28%-kal növekszik, meghaladva már a másfél milliárd dolláros értéket. Kína elsősorban elektronikai eszközöket, textilt, autókat és bútorokat exportál, és petrolkémiai és alumínium termékeket importál. 

„Bahrein és Kína mindig is szívélyes kapcsolatokat ápolt egymással bármiféle probléma nélkül, és ez a látogatás csak tovább erősíti barátságunkat a következő évekre”, mondta Chen. A nagykövet azt is hozzátette, hogy a látogatásnak és a megállapodásoknak köszönhetően több kínai vállalat előtt megnyílik majd a lehetőség, hogy megvessék lábukat a térségben. 

A legfrissebb adatok szerint a Kína és az arab országok közötti kereskedelem évente mintegy 14%-kal növekszik, tavaly elérve a rekordnak számító 222,4 milliárd dolláros csúcsot. Kína exportja 91,2 milliárd dollárra, míg importja 131,1 milliárd dollárra rúg.

A szigetország Dél-Koreával is erősíti kapcsolatait. A legelső elképzelések között egy divatbemutató szerepel, amelyen a hagyományos koreai viseletet, különösen a hanbokot mutatnák be október 23-án a bahreini közönségnek, továbbá egy egyhetes dél-koreai filmfesztivál is szerepel Manama programjainak listáján. 

„Reményeink szerint ezzel a két programmal ízelítőt adhatunk Bahrein lakói számára Dél-Koreából”, nyilatkozta Yu Joonha, Dél-Korea manamai ügyvivője. Joonha hozzátette, hogy remélhetőleg ezzel a Bahreinből Szöulba áramló turizmust is felélénkíthetik. 

A kulturális és gazdasági kapcsolatok megerősítésének tervét a dél-koreai miniszterelnök, Jung Hong-won Bahreinben tett látogatása előzte meg. A találkozón megegyeztek egy közös bizottság felállításáról, amely azt vizsgálná, hogy hogyan lehetne a két ország közötti kereskedelmet növelni. November végén vagy december elején pedig egy dél-koreai üzletemberekből álló delegáció érkezik majd Manamába, hogy bahreini partnereikkel megvitassák az együttműködés fokozásának különböző lehetőségeit. 

Joonha arra is biztatja a bahreinieket, hogy látogassanak el országába, kiemelve azt a könnyítést, amely szerint harminc napot meg nem haladó látogatás esetén Bahrein állampolgárainak nem kell vízumot igényelniük.

A Dél-Korea és Bahrein közötti kereskedelem volumene megközelíti az évi egymilliárd dollárt. Kínához hasonlóan Dél-Korea is főleg petrolkémiai és alumínium termékeket vásárol az Öböl-államtól. 

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »