Új megállapodás Szomáliáért

Szeptember 16-án Brüsszelben az Európai Bizottság  konferenciát tart az „Új megállapodás Szomáliáért” útra indítása érdekében, amely alkalommal jóváhagynak egy, Szomália és a nemzetközi közösség között létrejövő paktumot. Az alábbiakban Catherine Ashton és Hassan Sheikh Mohamud szomáliai elnök közösen jegyzett véleménycikkét olvashatják.

Tagadhatatlan, hogy Szomália igen nagy előrelépést tett. Az elmúlt hónapokban Szomáliában végbement hatalmas változások az országot a polgárháborúból és a nélkülözésből kimozdítani szándékozó együttes kötelezettségvállalásokban rejlő erőről adnak tanúbizonyságot: Szomália vezetői, elkötelezték magukat amellett, hogy mindent megtesznek a szomáliaiak jobb jövőre való törekvéseinek megvalósulása érdekében, az Európai Unió és az egyéb nemzetközi partnerek pedig amellett, hogy támogatják őket az újjáépítés és a stabilitás felé történő előrehaladásban.

Az Afrikai Unió szomáliai missziója (AMISOM) és a szomáliai nemzeti biztonsági erők által vezetett katonai műveletnek köszönhetően sikerült az al-Shabab csoportot az ország nagy részéről kiűzni. Az elmúlt két évben 93%-kal csökkent a kalóztámadások száma, 2013-ban pedig eddig valamennyi kalóztámadást sikerült elhárítani. A szárazföldi terroristatámadásokat viszont nem sikerült teljesen megszüntetni, ezért továbbra is valós veszélyben van a lakosság élete, a biztonság és a stabilitás. A szomáliaiak ugyanakkor folyamatosan térnek vissza a száműzetésből, részt vesznek az új állam felépítésében, a beruházásokban. Az EU-nak és az egyéb nemzetközi partnereknek segíteniük kell őket ezekben az újjáépítési munkálatokban, hogy az új szövetségi intézmények életképes szövetségi államot tudjanak létrehozni és meg lehessen tartani a 2016-ra tervezett választásokat.

Az eddigi előrelépések méltatása és az újjáépítési erőfeszítések alátámasztása céljából szeptember 16-án Brüsszelben konferenciát tartunk az „Új megállapodás Szomáliáért” útra indítása érdekében. E rendezvény alkalmával a résztvevők jóváhagynak egy, Szomália és a nemzetközi közösség között létrejövő paktumot, amelynek köszönhetően – összhangban az instabil és a konfliktust követő helyzetben lévő országok megsegítését szolgáló „Új megállapodás” megközelítéssel – Szomália gyorsabban haladhat a béke és a jólét irányába.

A konferencián egyértelműen rögzítik a Szomália jövőjére vonatkozó politikai elképzeléseket, meghatározzák a megállapodás szerinti fejlesztési prioritásokat, továbbá kialakítják a finanszírozási mechanizmusokat, valamint a segélyek tényleges célba érését és elszámoltathatóságát garantáló módszereket. A rendezvény ily módon támogatná a szomáliaiakat az alkotmányuk véglegesítésére és a szándékaikat tükröző szövetségi állam kialakítására irányuló politikai folyamat véghezvitelében.

A szomáliaiak és az európaiak közötti partnerség hozzájárult e folyamatok alapjainak megteremtéséhez. Az elmúlt húsz év során az EU folyamatos támogatást nyújtott Szomália számára közelmúltjának legsötétebb pillanataiban is. Az európai humanitárius segély akkor is jelen volt, amikor éhínség uralta az országot. Amikor a terrorizmus káoszhelyzettel veszélyeztetett, az EU és partnerei támogatták az AMISOM terrorizmussal szembeni hadműveleteit és uniós kiképző misszióval álltak a szomáliai nemzeti hadsereg oldalára, hogy helyreállítsák annak hatékonyságát. Amikor a terrorizmus az Indiai-óceán hajózási útvonalait veszélyeztette, az Európai Unió által vezetett tengeri erők fő szerepet játszottak a kalózok megfékezésében és létrehozták a EUCAP Nestor missziót a tengerhajózási biztonság fokozására. Ha lehetőség nyílt hosszabb távú fejlesztési projektekre, nem maradtak el az Európai Fejlesztési Alap befektetései sem.

Nem szabad azonban hátradőlnünk. Lendületben kell tartanunk a változást. Az al-Shabab elleni küzdelmet végig kell vinni. A politikai tervekből szilárd valóságot kell formálni. Szomáliának jól működő, az emberek bizalmát élvező intézményekre, jogállamiságra, biztonságra és megbízható pénzügyi adminisztrációra van szüksége. A szomszédos országokat pedig biztosítani kell arról, hogy Szomália az instabilitás helyett a regionális stabilitást fogja erősíteni.

Ám ehhez azonnali és együttes fellépésre van szükség. A siker kulcsa az ország és a nemzetközi közösség közötti partnerség – olyan valódi partnerség, amelyben a szomáliaiak a szuverén államok jogainak és kötelességeinek megfelelően járnak el, valamint a jövőjüket illetően készek a szerep- és felelősségvállalásra. Az Új megállapodás Szomáliáért címet viselő konferencia alkalmával továbblendíthetjük e folyamatot, biztosíthatjuk Szomáliának a szükséges támogatást, és lehetőséget nyújthatunk a szomáliaiak számára az őket megillető jobb jövő megteremtésére.

A szerzők Catherine Ashton, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság alelnöke, valamint Hassan Sheikh Mohamud, a Szomáliai Szövetségi Köztársaság elnöke.

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »