A két Korea megegyezett a keszongi ipari park újranyitásáról

A nyitás időpontjában még nem született megállapodás, de a két ország fontosnak tartja, hogy ne történhessen meg a termelés korábbihoz hasonló beszüntetése.

Megegyezés született Dél- és Észak-Korea között az áprilisban bezárt keszongi ipari övezet újranyitásáról – közölte a dél-koreai Egyesítési Minisztérium. A BBC információi szerint bár a szerződés részletei nem ismertek, az új megállapodás alapján az ipari park működésének korábbihoz hasonló felfüggesztése nem történhet meg. A dél-koreai cégek kompenzációjáról közösen felállított bizottság fog dönteni. A Guardian szerint a megállapodás része a külföldi befektetések ösztönzése is, valamint az internet és telefon bevezetése az övezetbe.

„Ez a megállapodás nem egy befejezés, hanem egy kezdet” – közölte a déli delegáció vezetője, Kim Ki Vung. A politikus szerint nem biztos, hogy a park valóban újra megnyílik, minden azon múlik, hogy a két ország hogyan fogja végrehajtani a megállapodást – írja a Channel News Asia. A két Korea újbóli hivatalos közeledése csökkentheti a feszültséget, mielőtt hétfőn elkezdődnek a dél-koreai és amerikai csapatok közös hadgyakorlatai. Észak-Korea ugyanakkor hevesen is reagálhat egy újabb déli gyakorlatra, amely szerintük a háború szélére sodorhatja a félszigetet.

Az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet határán, Észak-Korea oldalán fekvő Keszongban 2004-ben nyitották meg a két ország közti egyedüli gazdasági kapcsolatot jelentő, ahol mintegy 120 dél-koreai cég 53 ezer észak-koreai munkást foglalkoztatnak. Miután Észak-Korea februári nukleáris tesztje után az ENSZ elítélte az országot, valamint Dél-Koreában ismét megrendezték az éves közös dél-koreai és amerikai hadgyakorlatot, Phenjan áprilisban kivonta munkásait a létesítményből. A déli munkások és vállalatvezetők szabadon távozhattak, az ipari zóna május eleje óta zárva tart.

Szöul július elején javasolta a park újranyitását, ám a tárgyalások hatszor is kudarcba fulladtak. Phenjan azután egyezett bele a szerdai tárgyalásokba, miután Szöul meglebegtette a déli cégek állami kompenzációját, ami a zóna formális bezárása felé tett lépés lehetett volna. A közeledés újabb jeleként Dél-Korea tárgyalások megkezdését javasolta az 1950-53-ban szétválasztott családok egyesítéséről. A közeledéshez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy a keszongi övezet Észak-Korea egyik legfontosabb devizaforrása, miután a déli cégek a munkások évi 80-90 millió dolláros bérét közvetlenül a phenjani hatóságoknak kénytelenek kifizetni. 

Gál András

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »