A kínai pártvezetés szerint tartható a gazdasági növekedés

A kínai gazdaság a „rendkívül bonyolult hazai és nemzetközi feltételek” között is fenntartja folyamatos növekedését az év második felében; a szerkezetátalakítás és a reform folytatódik, teljesül a 7,5 százalékos gazdasági növekedés – áll a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága politikai bizottságának (PB) közleményében, amelyet szerdán ismertetett a kínai média.

A legfelsőbb kínai politikai vezetés 25 tagú testületének megállapításaira szerdán reggel mind a sanghaji, mind a hongkongi tőzsde pozitívan reagált, különösen is megfigyelhető volt ez az ingatlanfejlesztők papírjainak esetében.

A kínai gazdaság növekedési ütemét elhúzódó lassulás jellemzi, a kormány tudatos beavatkozásának következményeként az első negyedévi 7,7 százalékos növekedés a második három hónapra 7,5 százalékra szelídült. A cél a buborékok elburjánzásának megfékezése volt. A GDP-növekedés éves célja 7,5 százalék körül van, míg az inflációs terv 3,5 százalék.

Az első félévben az infláció 2,4 százalék volt, ami a döntéshozók szerint további teret enged a gazdaság kiegyensúlyozására. A PB derűlátóan ítélte meg az első hat hónap makrogazdasági mutatóit, s úgy vélik, az ország továbbra is a „stratégiai lehetőségek időszakában” van, adottak a folyamatos és egészséges gazdasági fejlődés alapjai.

„A makropolitikának stabilnak, a mikropolitikának rugalmasnak, a társadalompolitikának pedig a lényeget támogatónak kell lennie. Valamennyit össze kell hangolni” – fogalmaz a közlemény. Hozzáteszi, folytatják a proaktív költségvetési politikát és a körültekintő monetáris politikát, a fogyasztói árak stabilizálását, a reálgazdaság támogatását, az ingatlanágazat egészséges fejlesztését.

A hosszantartó gazdasági visszaesés kezelésére a központi gazdaságirányítás az egyszeri nagy összegű gazdaságélénkítést szolgáló csomag helyett a piachoz alkalmazkodó reformokkal igyekszik kezelni a helyzetet. Csökkentették például azon üzleti vállalkozások körét, amelyek engedélyezéséhez a központi kormány jóváhagyására volt szükség, csökkentették a mikrovállalkozások adóit és magántőkét vontak be az vasúti beruházásokba.

A PB ülésén, amelyen Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár elnökölt, megállapodás született arról is, hogy a kis- és a mikrovállalkozások hitelhez jutását megkönnyítik, terheiket tovább csökkentik, mert ezek termelik meg az ország GDP-jének 60 százalékát és biztosítják a munkahelyek 80 százalékát.

A politikai vezetés egyetértett abban, hogy továbbra is cél marad a belső fogyasztás serkentése, fenn kell tartani a beruházások ésszerű növekedését, folytatni kell az urbanizációs folyamatot, s bővíteni az exportot és az importot.

mti

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »