Magyar monológgá vált Tusványos

Visszhangosan zárult a 24. Tusványos. Különösen a román politikumnak volt visszatetsző Tőkés László EP-képviselő gondolata az erdélyi autonómia kapcsán Magyarország szükséges ,,védhatalmi” státuszáról. A tábor számtalan tartalmas kerekasztalbeszélgetését ugyanakkor több kritika is érte. Összeállításunkban ezekből szemezgettünk.

A 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem a szervezők örömére ismét is hemzsegett a jobbnál-jobb programoktól, és bár kinőtte magát, Tusnádfürdő továbbra is kiváló helyszín a rangos eseménynek. Az ellenvélemények ugyanakkor a színvonalat illetően annyit tettek hozzá, hogy a hajdan román-magyar párbeszédet elősegítő kezdeményezésként induló szabadegyetem az idő folyamán magyar-magyar párbeszéddé alakult át. Kádár Magor egyetemi oktató, kommunikációs szakértő szerint ez magyar monológgá vált és szépen lassan kilúgozódott és maradt a verbális aggresszió – olvashatjuk a Háromszék oldalán.

Román ellenvélemények

Nem mondhatjuk azt, hogy a román szakértőkből és politikusokból nem kértek a szervezők, mégis mindazok, akik részt vettek Tusványoson, nem a román mainstreamet képviselték. Pedig mennyivel előrébb lennénk, ha több Sabin Gherman lenne a román elitben, aki remeknek tartja az erdélyi románok és magyarok viszonyát és több, mint egy évtizede hangoztatja a régiósítással megvalósítandó erdélyi autonómia létrehozásának szükségességét.

Megszívlelendő gondolatait ugyanakkor egy egészen extrém gondolattal zárta: az autonóm Erdély himnuszát a szászoktól kellene átvenni, mivel ez a nép – ami közben szinte eltűnt Erdélyből – adhatna közös hangot az ott élő románoknak és magyaroknak.

Hiányzó többszínűség

Nemcsak a kormánypárti politikusok és Traian Basescu államfő maradt távol idén Tusványoson, hanem az RMDSZ – és nagy valószínűséggel az MPP – képviselői is. Kelemen Hunor nyilatkozata szerint kollégái szolidaritást vállaltak Tamás Sándorral, Kovászna megye önkormányzatának elnökével, akit állítólag a szervezők kihúztak a meghívotti listáról – írja az Erdély.ma.

Mindezek ellenére Kelemen részt vett a péntek esti munkavacsorán, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök a határon túli magyarság szervezeteinek képviselőivel találkozott. Az itt elhangzottakat illetően mindösssze annyit tudunk, hogy az RMDSZ elnöke méltatta a magyar kormány és a Fidesz-KDNP hozzáállását, ami lehetővé teheti, hogy az ősszel folytatódjanak az egyeztetések a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel.

Az EU válsága

Visszatérve a szabadegyetemre, a résztvevők megtudhatták többek között, hogy Románia számára Verespatak az, ami Magyarország számára Bős-Nagymaros – idézte Illés Zoltánt a szabadság.ro portál. A kerekasztal környezetvédelemben jártas résztvevői egyetértettek abban, hogy egyelőre még mindig csak a rövid távú érdekek és az olcsó megoldások számítanak ahelyett, hogy gondolnánk gyermeink és környezetünk jövőjére: hiába fogadott el az Európai Parlament határozatot a cián alapú bányászat általános tilalmának kezdeményezésére, a spanyol és svéd bányász cégek lobbistái sikerrel akadályozták meg, hogy tovább jusson a tervezet.

Más problémák is vannak az Európai Unióban – fogalmazódott meg a csütörtöki napon az Erdély.ma hírportál szerint. Jonathan Horsman, a londoni Project Associates igazgatója elmondta, hogy az Unió egyre inkább egyének és érdekcsoportok érdekei mentén szerveződik, miközben mind nagyobb befolyásra kíván szert tenni a nemzetállamok fölött. Hasonlóan nyilatkozott Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke: a hajdani értékcentrikusság helyett ma az érdekalapúság határozza meg a közösséget.

Az egyedüli pozitív hangot Marc Gafarot i Monjo, a katalán Demok­ratikus Konvergencia Párt kabinetvezetője ütötte meg: szerinte ugyanis az EU számos lehetőséget rejt, amit a székelyeknek és a magyaroknak is ki kell használni.

Nagy bejelentések

Mindezeken túl a magyarországi politikusok nagy bejelentésekkel érkeztek: Orbán Viktor szombat délelőtti beszédében nyilvánossá tette a magyar kormány szándékát az IMF felé történő augusztusi végtörlesztésre.

A magyar miniszterelnök beszédében kitért a sajátos gazdaságpolitika gyümölcseire, és más, a magyar kormány már elkezdett, vagy tervezett lépéseire a szociál-, a foglalkoztatás- és a nemzetpolitika terén. Orbán zárásul a határon túli magyarok felelősségévé tette nemzetpolitikai fordulat irányának megőrzését – mintha rajtuk múlva a közelgő választások kimenete. Magyarországi ellenzéki lapok és politikusok egyenesen a 2014-es kampány előzetesének nyilvánították ezt a szereplést, amit hatalmas tapsvihar – és egy-két eltévedt koktélparadicsom – kísért.

Márcsak azért is lehetett így értelmezni a magyar miniszterelnök előadását, hiszen még pénteken Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője elmondta, hogy a határon túli magyarok előzetes regisztráció alapján levélben szavazhatnak majd a 2014-es választásokon a közös pártlistákra.

A bejelentés eredményeképpen rögtön megindultak a találgatások, hogy a határokon túlról mennyi szavazatra lehet számítani, hiszen eddig közel félmillió határon túli kapott magyar állampolgárságot. Nincsenek meglepő eredmények: Felvidék és Kárpátalja szinte kiesik, hiszen a helyi hatóságok retorziója borítékolható lenne, ha fény derülne az ottani magyarok kettős állampolgárságára.

A vajdasági magyarok közel fele (70-80 ezer ember) rendelkezni fog jövő tavaszig magyar állampolgársággal, és töretlen lelkesedésük alapján jelentős számban fognak szavazni. Hasonló a helyzet Erdélyben is, ahol a kettős állampolgárok 35 százaléka biztosan, 40 százaléka valószínűleg szavazna a következő választáson. Élesen megoszlik azonban a magyarság e tekintetben az elvégzett felmérések szerint: tömbterületen a magyarok 80 százaléka biztosan szavazna, míg szórványban 40 százalékuk biztosan nem.

Tőkés szabadságharca

Mindezt követően tette fel Tőkés László az ,,i”-re a pontot azzal a kijelentésével, miszerint az autonómia megvalósulása során Magyarország ,,védhatalmi” státuszt kéne, hogy betöltsön Erdély felett, amint azt Ausztria is tette Dél-Tirol felett.

A román kormánypárti és ellenzéki politikusok szemében ez a mondat vágta ki a biztosítékot, amint Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő is fogalmazott: ,,nem illeszkedik a román alkotmány keretei közé” Tőkés Lászlónak a magyar miniszterelnökhöz intézett kérése” és így teljesen felesleges ezzel foglalkozni – olvashatjuk a maszol.ro portálon. Noha az EP-képviselő szerint Ausztria és Olaszország gyakorlata igenis pozitív példa, a román sajtó össztüzet zúdított rá a hét elején – a Székelyhon beszámolója alapján.

Kitekintő összeállítás - Zsár Virág

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »