Kína véget vet a napelemek dömpingjének

Egyezségre jutott az Európai Bizottság a kínai gyártókkal az EU-ba behozott napelemek dömpingárának felszámolásáról, így az Unió eltekinthet a közel 50 százalékos büntetővámok alkalmazásától.

„Kölcsönösen előnyös megoldást találtunk az EU és Kína között a napelemek exportjáról kialakult vitában, ami fenntartható árakon keresztül egy új piaci egyensúlyt hoz majd létre” – jelentette ki Karel de Gucht, az EU kereskedelmi biztosa azt követően, hogy a felek megállapodtak a kereskedelmi háborúval is fenyegető vita rendezéséről.

A megállapodás értelmében az EU piacára napelemeket exportáló kínai cégek megszüntetik a dömpinget, amivel súlyos károkat okoztak az európai iparnak. Az egyezség egy ármegállapodás formáját ölti. Ennek lényege, hogy minimális importárakat rögzítenek, amelyek valamennyi, a megállapodást magukra nézve kötelezőnek tekintő kínai exportőrre érvényesek lesznek. Ők így elkerülik azokat a dömpingellenes büntetővámokat, amelyek bevezetéséről június elején döntött az Európai Bizottság.

Brüsszel akkori döntése értelmében a szankciók két szakaszban léptek volna hatályba. Előbb június 6-tól két hónapos időszakra egy 11,8 százalékos büntetővámmal sújtották az EU-ba irányuló kínai exportot. Augusztus 6-tól ugyanakkor már 47,6 százalékra emelkedtek volna a büntető tarifák, ha addig nem sikerült volna tárgyalásos úton rendezni a kereskedelmi vitát.

A mostani megállapodással még az augusztus 6-i határidő lejárta előtt sikerült a feleknek orvosolni a problémát. A megegyezéshez vezető árajánlatot a kínai exportőrök tették, akik a Kínai Kereskedelmi Kamarán keresztül tárgyaltak az Európai Bizottsággal.

Az ármegállapodás részleteit csak a hivatalos bizottsági döntés követően hozzák nyilvánosságra. Ezt megelőzően a testületnek még a tagállamok képviselőiből álló tanácsadó bizottsággal is konzultálnia kell az alkuról.

A Bizottság közleménye szerint az ármegállapodás figyelembe veszi a napelem-piac különleges és egyedi körülményeit, ideértve azt elmúlt évek trendjeit. A megállapodás két lényegi szempont között próbál egyensúlyt találni. Egyfelől lehetővé teszi az EU érdekeit sértő dömping felszámolását, másfelől biztosítja az uniós napelem-piac stabil ellátását.

„Hetek óta tartó intenzív tárgyalások után kijelenthetem, hogy elégedett vagyok a kínai napelem-exportőrök árjavaslatával. Ez az a szívélyes és tárgyalásos megoldás, amire az EU és Kína törekedett. Meggyőződésünk, hogy ez az ármegállapodás stabilizálni fogja az európai piacot és megszünteti az európai piacnak a dömpingen keresztül okozott károkat. A megállapodás fenntartható árszinten egy új egyensúlyt hoz majd létre az európai piacon” – szögezte le Karel de Gucht, akit korábban számos tagállam bírált a dömpingvámok elrendelése miatt. Németország és más, a kínai piacon jelenlévő tagállamok ugyanis attól tartottak, hogy Peking az exportjukat sújtó válaszintézkedéseket hoz majd. Eddig erre nagy tételben nem került sor, bár a kínai hatóságok röviddel a júniusi döntést követően dömpingvizsgálatot indítottak az európai borexportálókkal szemben. Ez elsősorban francia és olasz üzleti érdekeket sérthet.

Az ármegállapodás keretében az exportőrök kötelezettséget vállalnak előre meghatározott minimális importárak tiszteletben tartására. Ez előre rögzített, kőbe vésett árat jelent, hanem inkább annak biztosítását, hogy az árak ne essenek bizonyos szint alá.

A Bizottság június elején döntött arról, hogy két hónapos időszakra valamennyi Kínából behozott napelemet 11,8 százalékos büntetővámmal sújtanak. A nemzetközi kereskedelmi szabályok értelmében az átmeneti vámok kivetése ad jelet a tárgyalások megkezdésére az okozott károk megszüntetéséről. Brüsszel 60 napot adott a kínai gyártóknak arra, hogy elfogadható ajánlatot tegyenek. Ellenkező esetben augusztus 6-án hatályba lépett volna a második szakasz, amikor is a büntetővámok átlagosan 47,6 százalékos szintre emelkedtek volna. A tényleges tarifák 37,2 és 67,9 százalék között lennének, attól függően, hogy az érintett kínai vállalkozások a vizsgálat során mennyire működtek együtt a Bizottsággal.

Karel De Gucht akkor azzal indokolta a lépést, hogy „életmentő oxigént” kell adni az európai gyártóknak, amelyek létét veszélyezteti a kínai dömping. A biztos szerint a vizsgálat bebizonyította, hogy a kínai gyártók messze a bekerülési költségek alatt kínálják portékájukat, 88 százalékkal a normális piaci ár alatt. A Bizottság arra is meggyőző bizonyítékokat talált, hogy az olcsó kínai export kárt okoz az európai iparnak, és legalább 25 ezer állást sodor veszélybe.

„A kínai gyártók elárasztották az európai piacot, amelynek a 80 százalékát megszerezték már. A kínai cégek másfélszer több napelemet gyártanak, mint amire a világnak szüksége van” – közölte a biztos.

A biztos azzal indokolta a fokozatosságot az átmeneti intézkedésekben, hogy ha azonnal a 47 százalékos tarifát alkalmazták volna, a 80 százalékos kínai piaci részesedés miatt zavarok keletkezhettek volna az ellátásban. Emlékeztetett rá, hogy annak idején a kínai cipőkre kivetett dömping-ellenes vámok esetén is hasonlóan jártak el.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »