„Drónszezon” kezdődhet Colorado-ban

Deer Trail városában fontolóra veszik, hogy a helyi lakosok legálisan vadászhassanak a város légterében repülő drónokra – áll a CNN oldalán.

Az 584 lelket számláló városban mindenki nyújthat be törvénytervezetet a helyi önkormányzat elé, ezt a jogát érvényesítette Phillip Steel. „Hogy illegális-e? Hát persze, de az amerikai állampolgárok utáni kémkedés is az”- reagált a tervezet törvényességét firtató kérdésre a javaslat kiötlője. A Szövetségi Repülési Hivatal (Federal Aviation Administration) lazított a repülésügyi szabályrendszerén, ezzel utat nyitva a drónok belhoni bevetésének. Ez sarkallta Steel-t a tervezet elkészítésére. 

A városi megbízottak augusztus 6-án fognak döntést hozni a javaslatról. Többségi elfogadása esetén a település 25 dollár ellenében „drónvadász” engedélyeket bocsáthat ki, amivel az embernélküli gépek utáni hajsza elkezdődhet. A lelőtt szövetségi drónokért 25-től 100 dollárig terjedő fejpénzt lehetne beszedni, a fegyvert pedig a határozat szigorúan szabályozná.

Az Egyesült Államokban a helikopterek helyett egyre hatékonyabb és célszerűbb megoldásnak tűnik a légi drónok használata. Ellenben ha a helyiek jóváhagyják Steel tervét, a legalább 600 dollárba kerülő gépek temetőjévé válhat az alig 2 négyzetkilométernyi Deer Trail légtere.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek