Joe Biden Dél-Ázsiába látogatott

A héten Dél-Ázsiába utazott Joe Biden, amerikai alelnök – írja a New York Times. Először Indiába látogatott el a két ország együttműködésének fejlesztése érdekében. Obama elnök külpolitikájában ez a régió – ezen belül is India – felértékelődött az utóbbi években.John Kerry külügyminiszter emiatt már egy hónappal korábban Új-Delhiben járt. Akkor éghajlat-változási és diplomáciai kérdések voltak a középpontban, most azonban főleg gazdasági témákról esett szó. Biden Új-Delhiben politikai vezetőkkel találkozott, majd továbbutazott Mumbaiba, India pénzügyi központjába.

Az indiai gazdaság fejlődése, a jelentős liberalizációk az országba vonzották a befektetőket. Az utóbbi években azonban – amire Biden is felhívta a figyelmet – a befektetői környezet leromlott. A problémák, mint például a gyenge infrastruktúra vagy a korrupció, már korábban is jelen voltak, akkor azonban a gyors növekedés mindennél vonzóbb volt. Ennek látható következményei is vannak – a külföldi és a belföldi befektetések GDP-hez viszonyított aránya 38 százalékról 31 százalékra esett vissza az utolsó öt évben.

A tárgyalásokon szó esett a fegyverkereskedelemről is. Biden ösztönözni szerette volna az indiai vezetőket, hogy védelmi politikájuk részeként több amerikai fegyvert vásároljanak. India biztonsága a térség biztonsága szempontjából is fontos az amerikaiak számára.

Az alelnök csütörtökön Szingapúrba utazott, amely az Egyesült Államok egyik legfontosabb gazdasági partnere a dél-kelet-ázsiai régióban – olvasható a szingapúri Straits Times honlapján. A szingapúri miniszterelnökkel ült tárgyalóasztalhoz, valamint itt találkozott a japán miniszterelnökkel is. Látogatása során olyan biztonsági kérdésekről is szó esett, mint a cyberbűnözés vagy a nukleáris fenyegetettség, amelyek esetében mélyíteni lehet a két ország kapcsolatát. Meglátogatta az amerikai USS Freedom csatahajót is, amely jelenleg a térségben állomásozik, hogy katonai gyakorlatokon vegyen részt.

Baranyi Tímea

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »