Újabb vezető kínai politikus ülhet korrupció miatt

Kenőpénz elfogadása, korrupció és hatalommal való visszaélés gyanújával vád alá helyezték Po Hszi-lajt, (Bo Xilai) Csungking (Chongqing) város ex-párttitkárát.

A New York Times forrásai szerint a volt politikus nagyjából 740 millió forintnak megfelelő kenőpénzt fogadott el és majdnem 224 millió forintnyit sikkasztott el. A hatalmas összeg fő forrása Hszü Ming (Xu Ming) Dallasban élő milliárdos lehetett, aki akkor kezdett ingatlanfejlesztésekbe Csungkingben, mikor Po, aki korábban Dalian polgármestere volt, 2007-ben Csungking nagy befolyású párttitkára lett. Hszü, aki a Forbes felmérése szerint az egyik leggazdagabb kínai, 2012 tavasza óta őrizetben van. Elemzők szerint Po Hszi-laj tizenöt évtől terjedően akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. A per kezdete a következő hetekben várható, azonban az ítéletet vélhetően a Kommusita Párt vezetői döntik el.

A korábban a Párt egyik erős emberének és nagy reménységének tartott politikus kálváriája 2012-ben kezdődött, miután Neil Heywood brit üzletember meggyilkolásának eltussolásával vádolták meg. A gyilkosság miatt Po feleségét, Gu Kaj-lajt (Gu Kailai) találták bűnösnek és ítélték felfüggesztett halálbüntetésre, valójában tényleges életfogytiglani börtönre, Po Hszi-lajt pedig kizárták a Kommunista Pártból. A 64 éves politikus korábban népszerű volt a bűnözés ellen való kemény fellépése és a régi kínai kommunista értékek melletti kiállás miatt. Egyes elemzők szerint ugyanakkor reformpárti politikusok épp a Mao-éra külsőségeinek rehabilitálását tartották veszélyesnek, mások úgy gondolják, Po kirívó stílusával és ambiciózus természetével szerzett magának ellenségeket a Párton belül.

Csen Liang-jü (Chen Liangyu) volt sanghaji párttitkár 2008-as elítélése óta Po a legmagasabb rangú kínai politikus, akit korrupció miatt ítélhetnek el, azonban elemzők szerint a következő években több hasonló ügy várható. Legutóbb a volt vasútügyi miniszter, Liu Cse-csün (Liu Zhejun) elleni ítélet kapcsán került a nemzetközi figyelem középpontjába a kínai vezetés korrupcióellenes kampánya.

Gál András

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »