Latin-Amerika: idén a nagy gazdaságok húzzák le a növekedést

Elemzők szerint idén csupán három százalékkal növekszik a latin-amerikai régió.

A CEPAL (az ENSZ Latin-amerikai és Karib-térségi Gazdasági Bizottságának) előrejelzése szerint a latin-amerikai térség várható gazdasági növekedése a tavalyi évhez hasonlóan, 2013-ban is három százalék körül lesz. Áprilisban ugyanakkor még 3,5 százalékos növekedést vártak. A félszázalékos csökkenés annak tudható be, hogy néhány, korábban kifejezetten jól teljesítő ország – így például Brazília, Peru vagy Chile – növekedése lelassult az utóbbi hónapokban.

Az elemzés megemlíti, hogy a térség nagyban függ az Európába és Kínába irányuló exporttól, valamint, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya idén eléri a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát, amely a legmagasabb hiány 2001 óta. Ez részben a Karib-térség és Közép-Amerika komoly költségvetési megszorításaival, illetve Dél-Amerika természeti erőforrásoktól való függőségével magyarázható. A gazdasági gyarapodás emellett nagyban függ a fogyasztástól is, amelynek várható fellendülése szintén kisebb lesz idén, mint 2012-ben.

A latin-amerikai növekedést Paraguay fogja vezetni a GDP 12,5 százalékos emelkedésével. Őt követi Panama (7,5%), Peru (5,9%), Bolívia (5,5%), Nicaragua (5%) és Chile (4,6%). Argentína gazdasága 3,5%-kal fog nőni. Brazíliában és Mexikóban pedig 2,5, illetve 2,8 százalék lesz a GDP bővülése.

Globálisan tekintve 2013-ban mindössze 2,3 százalékos világgazdasági növekedést prognosztizálnak, amely részben az euróövezet recessziójának tudható be. 

Kovács Réka

Friss hírek