Megölték Mohamed Brahmit, a tunéziai ellenzék jelentős alakját

A tunéziai politikai élet egyik fontos szereplőjét megölték csütörtökön a reggeli órákban. Bár a történteket kormánypárti politikusok is elítélték, egyesek mégis az egyiptomi események megismétlődésétől tartanak.

Július 25-én reggel tuniszi otthona előtt lelőtték a tunéziai ellenzéki politikust, Muhamed Brahmit. A tettesek személyazonossága egyelőre ismeretlen. Brahmi, aki tagja volt az Alkotmányozó Nemzetgyűlésnek és részt vett az ország új alaptörvényének kidolgozásában is, a második olyan ellenzéki politikus, aki merénylet áldozata lett, mióta megbuktatták az egykori elnököt, Zin el-Abidin ben Alit.

Ezt megelőzően szerdán, Noureddin B’Hiri, Ali Larajed miniszterelnök tanácsadója, arról számolt be, hogy hat embert azonosítottak a február 6-án megölt ellenzéki vezető, Chokri Belaid elleni merénylet résztvevői közül.

A Brahmi és Belaid ugyanabban a pártkoalícióban töltöttek be vezető szerepet, és mindketten bírálták a hatalmon lévő, konzervatív muszlim al-Nahda Párt politikáját, mindazonáltal Rashid al-Ghannushi a kormánypárt befolyásos politikusa együttérzésének adott hangot facebook oldalán a csütörtöki tragédia kapcsán, továbbá az eset mihamarabbi kivizsgálására szólította fel a kormányt és a belügyminisztert.

Az fundamentalista politikát bíráló ellenzéki vezetők halála nyomán megjelentek azok a hangok, amelyek az egyiptomi események Tunéziai megismétlődésétől tartanak.

Szenczi András

Friss hírek