Botrányok és meglepetések az olasz politikai életben

Az olasz politikai életet az utóbbi hónapokban több mozgalmas esemény, illetve botrány színesítette. A kedélyeket a közelmúltban az borzolta fel leginkább, amikor a szenátus alelnöke orángutánnak nevezte az afrikai származású bevándorlási minisztert.

A bevándorlásellenes jobboldali Északi Liga (Lega Nord) párt képviselője, Roberto Calderoli, aki egyben a szenátus alelnöke is, a közelmúltban egy politikai gyűlésen orángutánhoz hasonlította a kongói születésű Cecile Kyenge bevándorlásügyi minisztert. A képviselő hozzátette, hogy „jó dolog miniszternek lenni, de jobb lenne, ha ezt a saját országában gyakorolná”. Az eset nagy port kavart: Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök a történteket a „civil élet barbarizálódásának jeleként” értékelte. Az olasz politikai élet vezető szereplői – köztük Enrico Letta miniszterelnök – pedig elítélték Calderoli kijelentését; szolidaritásukról biztosították az afrikai származású minisztert; és szorgalmazták, hogy Calderoli minél hamarabb kérjen nyilvánosan bocsánatot.

Calderoli ellen büntetőeljárás indult rágalmazásért, amelyet a fajgyűlölet ténye is súlyosbított. A politikus nyilvánosan bocsánatot kért kollégájától, akinek még virágot is küldött. Az esetet követően mégis sokan követelték Calderoli lemondását.

Az Északi Liga nemcsak hogy kereken elutasította a politikus lemondásának lehetőségét, hanem a nyilvános bocsánatkérést követően az illegális bevándorlás elleni harc folytatása mellett is lándzsát tört. A jobboldali párt ezen a területen különösen a „törvényesség védelmét” tartja fontosnak, és azt helyteleníti, hogy a kormány – Kyenge kezdeményezésére – az állampolgárság megszerzésének könnyítését, illetve a terület szerinti állampolgárság (ius soli) elvének bevezetését szorgalmazza. Az Északi Liga ennek fényében szeptemberben, Torinóban tüntetést szervez az illegális bevándorlás ellen.

Calderoli máskor is keveredett már politikai kalamajkába gyűlölködő kijelentései és megnyilvánulásai miatt. 2006-ban például azért kellett lemondania akkori miniszteri posztjáról, mert Mohamed-karikatúrát ábrázoló pólót viselt az állami televízióban élőben adott interjúja során. Még ugyanabban az évben, amikor Olaszország megnyerte a futball-világbajnokságot, kijelentette, hogy az olaszok ellen a döntőben játszó francia csapat azért vesztett, mert „négerekkel, muszlimokkal és kommunistákkal volt tele”.

Az olasz politikai élet az utóbbi időszakban más meglepetésekkel is szolgált. A 2013. februári választásokon például a Beppe Grillo, olasz humorista és blogger által vezetett Öt Csillag Mozgalom (M5S) a szavazatok 25%-át szerezte meg. Grillo a választásokat követően  kijelentette, hogy „a hagyományos mainstream pártoknak vége: nem fognak már sokáig fennmaradni”. Úgy tűnik, az idő egyelőre őt igazolja, hiszen az Öt Csillag Mozgalom él és virul: a párt vezetőjének jelenleg 1,3 millió követője van a Facebook-on. Kérdés ugyanakkor, hogy az olasz politikai életbe meglepetésszerűen berobbanó M5S lendülete a parlamentben is megmarad-e.

Török Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »