Kína beindítja kibocsátáskereskedelmi rendszerét

A légszennyezés megfékezésére irányuló projekt egyelőre csak 635 vállalatot fog lefedni, de a tervek szerint 2015-re behálózza az egész országot.

Kína beindítja első kibocsátáskereskedelmi próbaprojektjét a Kanton tartományban lévő Sencsen (Shenzhen) városában – adta hírül a BBC. A sencseni széndioxid-tőzsdén 635 ipari és építkezési vállalat fog részt venni.  

A rendszer célja az egyes vállalatok ösztönzése szén-dioxid kibocsátásuk csökkentésére egy limit meghatározásával. A cégek egy-egy tonna szénnek megfelelő, úgynevezett szénkrediteket kapnak, amelyeket eladhatnak, de további krediteket is vásárolhatnak. A nagyobb szennyezőknek így több kreditet kell vásárolniuk, pénzzel kompenzálva az általuk okozott környezeti károkat, a kevésbé szennyezők fennmaradó kreditjeik eladásával viszont kereshetnek.

Még ebben az évben várható a sencseni projekt kiterjesztése Pekingre, Sanghajra, Tiencsinre, Csongcsingra, valamint egész Hupej és Kanton tartományokra, s a tervek szerint a kísérleti rendszer 2015-re behálózhatja az egész országot. A Bloomberg hírügynökségnek megszólalók szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy valódi kereskedelem indul be a tesztidőszakban. Sencsen egyike Kína különleges gazdasági övezeteinek, amelyek az 1980-as évek óta a piaci politika elmélyítésének „tesztlaborjaiként” is funkcionálnak. A Guardian szerint a tesztidőszak célja tapasztalattal segíteni a központi kormányzatot, miként motiválhatja a helyi hatóságokat az szén-dioxid kibocsájtás csökkentésére. 

A szénkereskedelmi rendszerekkel azonban eddig sok probléma merült fel a világban. Legutóbb az Európai Unióban a világ legnagyobb rendszere majdnem összeomlott, miután a gazdasági válság hatására az ipari termelés drámaian esett, így a vállalatoknak nem volt szükségük kibocsátási kreditek vásárlására. Akkor egy tonna szén ára 4 dollár alá esett. Ugyanakkor Kína a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, s Peking légszennyezettségének eddigi legrosszabb, idén mért szintje is növeli a nyomást a kínai kormányon a probléma kezelésére. A kínai vezetés célja 2020-ra 40-45%-kal csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Az EU 25 millió euróval támogatja a projektet.

Gál András

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »