Az Európai Bíróság elé kerül a magyar cafeteria-szabályozás

Az Európai Bíróság elé viszi Brüsszel Magyarországot az étkezési utalványok és üdülési csekkekkel kapcsolatos hazai szabályozás miatt, a harmadik szakaszba léptetve ezzel az ügyben folyó kötelezettségszegési eljárást –értesült uniós forrásokból a BruxInfo.

Az Európai Bíróság elé kerül az étkezési utalványok és üdülési csekkekkel (Szép-kártya és Erzsébet-utalványok) kapcsolatos magyar szabályozás – értesült csütörtökön uniós forrásokból a BruxInfo. A testület a szokásos déli sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra más kötelezettségszegési eljárásokat érintő döntésekkel egyetemben.

A Bizottság megítélése szerint a 2012. január elseje óta hatályban lévő, általa korlátozónak minősített szabályozás ellentétes a letelepedés szabadságának és a szolgáltatások szabad nyújtásának az EU alapszerződésében rögzített elveivel és a 2006-ban hatályba lépett szolgáltatási irányelvvel sincs összhangban.

A testület érvelése szerint a 2012-ben hatályba lépett új cafeteria-szabályok monopolhelyzetben lévő közalapítványra ruházták a munkaadók által a munkavállalóknak biztosított étkezési (hideg- és meleg ételekre vonatkozó) utalványok kibocsátását. Az új szabályozás a Bizottság szerint azoknak a szolgáltatóknak a piacról való kizárásához vezettek, amelyek már több éve folytattak ilyen típusú szolgáltatást, és lényegében ellehetetlenítették ezeknek a szolgáltatásoknak a szabad nyújtását.

A testület úgy véli, hogy az új monopólium bevételeinek szociális célú kiadásokra történő felhasználása nem indokolhatja a bevezetett korlátozásokat. EU-források hangsúlyozzák, hogy egyes sajtójelentésekkel ellentétben a Bizottság nem vonja kétségbe a vonatkozó szociálpolitikai célokat.

Az Európai Bizottság még 2012 júniusában indította el az ügyben a kötelezettségszegési eljárást, aminek most a harmadik szakaszba léptetéséről határozott.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »