Muravidék: A kisebbségek nyelvét beszélő rendőrök dolgozzanak a kétnyelvű területen

Göncz László nemzetiségi képviselő és Gregor Virant belügyi tárcavezető informális megbeszéléseket folytatott kedden. A beszélgetésen a költségvetés módosításáról, a kétnyelvű ügykezelésről, az általános nemzetiségi törvényről, illetve a kisebbségi szimbólumok használatáról esett szó.

Az informális beszélgetésről Göncz László nemzetiségi képviselő tájékoztatta a Népújságot. Elmondása szerint a belügyi tárca vezetője egyetértett a kisebbségek azon törekvésével, miszerint a közeljövőben tervezett állami költségvetés-módosításkor – tekintettel a két őshonos nemzeti közösség helyzetére – a módosítás nem szabadna, hogy hasson a két kisebbség pénzelésére. A belügyminiszter egyetértett azzal is, hogy a kétnyelvűség, a kétnyelvű ügykezelés terén nagy az űr a törvényi rendelkezések és a gyakorlat között, ezért támogatja a megoldásokat, amelyek a „de jure” és a „de facto” közötti különbséget csökkenteni tudják. Közösen megállapították, hogy az új rendőrségi törvény már tett lépéseket ebben az irányban, és bár a miniszternek nincs közvetlen befolyása a rendőrségen belüli munkabeosztási rendszert illetően, felhívja az illetékeseket, tegyenek azért, hogy a kisebbségek nyelvét beszélő rendőrök a kétnyelvű területen dolgozzanak.

A megbeszélésen szóba került a kisebbségi szimbólumok használata is, pontosabban az a tény, hogy sajnálatos módon különböző törvény alatti rendelkezésekre hivatkozva éppen a belügy, illetve az igazságszolgáltatás „kerüli ki” az alkotmányban lefektetett kisebbségi szimbólumhasználatról (zászló) szóló rendelkezéseket. Göncz László elmondása szerint annak ellenére, hogy a miniszter nem rendelkezett háttérinformációkkal a tárgykörben, megígérte, hogy ezen a területen is megpróbál megoldást találni. A miniszter a találkozón kifejtette, támogatja az általános nemzetiségi törvény elfogadását is, mindent megtesz, hogy az általa vezetett tárca hatékonyan részt vegyen a törvényalkotásban, a tárcaközi egeztetésekben.

nepujsag.net

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »