Már csak este hatig kormányfő Petr Necas

Petr Necas cseh kormányfő hétfőn este hat órakor a Hradzsinban hivatalosan benyújtja lemondását Milos Zeman államfőnek – közölte Hana Burianová elnöki szóvivő hozzáfűzve, hogy Zeman és Necas délelőtt rövid megbeszélést folytattak. Necas ma délután a pártelnöki tisztségéről is lemond, így szinte bizonyos, hogy távozik a politikai életből.

A hatályos szabályok szerint a miniszterelnök lemondása egyben a kormány lemondását is jelenti. A hétfői prágai sajtó egybehangzóan úgy véli, hogy Petr Necas miniszterelnök túl későn mondott le ahhoz, hogy távozását „tisztességesnek” lehessen minősíteni. A korrupcióellenes cseh rendőrség csütörtökre virradóra hajtott végre razziát a kormányhivatalban és néhány további helyen, s őrizetbe vette egyebek között Jana Nagyovát, a miniszterelnök kabinetfőnökét, akit szombaton vizsgálati fogságba helyeztek hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés vádjával. Necas csak vasárnap késő este jelentette be, hogy távozik hivatalából, tudósít az MTI.

Eközben felfüggesztették hivatalából Milan Kovandát, a cseh katonai hírszerzés főnökét, aki érintett Petr Necas miniszterelnök feleségének törvénytelen megfigyelésében. Vlastimil Picek védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy Kovandáról a független bíróságon lefolytatott tárgyalások eredményének ismeretében kíván végleges döntést hozni. Radka Necasová, a miniszterelnök feleségének megfigyelésére Jana Nagyová, Necas kabinetfőnöke és barátnője kérte meg a katonai hírszerzés volt és mai főnökét Ondrej Páleníket, majd Kovandát. Necas egyébként alig néhány napja jelentette be, hogy elválik feleségétől. A rendőrség mindkét hírszerzőt őrizetbe vette és vádat emelt ellenük hivatali visszaélés címén. Páleníket szombaton vizsgálati fogságba helyezte az ostravai járási bíróság, míg Kovanda szabadlábon védekezhet. A bíróság szerint Kovanda beismerte, hogy hibázott, és vállalja tettének következményeit.

Necas utódlása a hét elején dőlhet el: a kormányzó Polgári Demokrata Párt (ODS) szeretné egy új miniszterelnökkel újrakezdeni az kormányzást, bár többségük a 200 fős prágai törvényhozásban igen törékeny. Az ODS koalíciós partnerei, a Karel Schwarzenberg külügyminiszter vezette jobbközép TOP09 és a liberálisnak tartott LIDEM nevű párt egyelőre szeretné folytatni az ODS-szel közös kormányzást. Karolina Peake, a LIDEM vezetője ugyanakkor Necast elítélte egy sajtótájékoztatóján: „a miniszterelnök nem tisztázta magát. Nem tudjuk, hogy tisztában volt-e tetteivel, de ha igen, az botrányos lenne”, mondta a liberális pártvezér. A TOP09 alelnöke, az egyébként még néhány órán keresztül pénzügyminiszter Miroslav Kalousek tegnap este megerősítette: „mindent megtesznek” a kormány egyben tartásáért, akkor is, ha új miniszterelnökkel kell folytatniuk a kormányzást.

Az ellenzéki szociáldemokraták viszont már fenik a késeket: holnapra már be is nyújtották Necas ellen a bizalmatlansági indítványt (ami a miniszterelnök ma este várható lemondása miatt valószínűleg már értelmetlen lesz), és a baloldali államfő, Milos Zeman valószínűleg előrehozott választásokat fog kiírni. Az idén megválasztott államfő egyébként már első nyilatkozatában lemondásra szólította fel a kormányt, így meglepetés lenne, ha az ODS és partnerei tovább vezethetnék az országot. Igaz, Csehországban jövőre mindenképpen az urnákhoz járultak volna az állampolgárok, azonban kevéssé valószínű, hogy a közvélemény-kutatásokban fölényesen vezető baloldal nem ragadja meg a lehetőséget arra, hogy a példátlan botrány által sújtott ODS-re megsemmisítő választási vereséget mérjen.

A csehek számára most sokkal inkább az a kérdés, hogy visszanyerik-e a bizalmukat a politikai elitben. A korrupció frontján mind a két nagy párt borzasztóan teljesít: a Necas-kormány már eddig is számtalan korrupciós botrányba keveredett: egyaránt sikkasztottak az EU Kohéziós Alapjából, a Honvédelmi és az Egészségügyi Minisztériumból és a prágai városházáról is. Az ellenzék sem lehet sokkal büszkébb, ugyanis pont a Szociáldemokrata Párt egyik EP-képviselője, David Rath volt az első, akit bilincsben vittek el a rendőrök a törvényhozás épületéből, miután korrupciós pénzek átvételekor lebukott. Zeman szintén nem remélheti népszerűsége helyreállítását a mostani botránytól, ugyanis alig néhány hete pont rajta röhögött az egész internet, amikor annyira részegen ment megnézni a cseh koronázási ékszereket, hogy alig bírt megállni a lábán. Egyedül a keményvonalas, EU-ellenes Václav Klaus remélhet valamit a mostani események után, de ő egyrészt az ODS tagja, ami most komoly sebet kapott, másrészt pedig miután nemrég fejezte be köztársasági elnöki mandátumát, ezért nem valószínű, hogy vissza akarna térni a pártok közötti lövészárkokba.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »