Rendőrök vitték el Petr Necas kabinetfőnökét

A korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) emberei csütörtökre virradóra őrizetbe vették Jana Nagyovát, Petr Necas cseh miniszterelnök kabinetfőnökét, Ondrej Páleníket, a katonai hírszerzés Afganisztánt és Irakot is megjárt volt igazgatóját és további három volt magas rangú kormánytisztviselőt Prágában.

A rendőrség az akció tényét megerősítette, az állítólag őrizetbe vettek neveit nem. Jan Kubice belügyminiszter a parlamentben csak annyit közölt, hogy az ÚOOZ igazgatója két államügyész kíséretében szerda éjjel felkereste hivatalában Petr Necas kormányfőt. A képviselőház az eseményekre való tekintettel megszakította ülését, az ellenzék hivatalos magyarázatot követel a történtekről a kormányfőtől, tudósít az MTI. Necas egyelőre nem nyilatkozott, és mostanáig nem is jelent meg a nyilvánosság előtt. Állítólag kórházban van, de ezt senki sem tudta megerősíteni. A miniszterelnök-helyettes, Karolina Peake egy sajtótájékoztatón azt mondta, ő tudja merre van a kormányfő, de ő is arra vár, hogy Necas megjelenjen az újságírók előtt.

Nagyován és Páleníken kívül a hírek szerint őrizetbe vették a kormánypárti ODS három volt magasrangú politikusát, Peter Tluchořét, Ivan Fuksát és Marek Šnajdr-t, valamint Roman Bočeket, a mezőgazdasági miniszter volt helyettesét, aki egy ismert lobbista, Ivo Rittig bizalmasa. Utóbbinál szintén intézkednek a rendőrök, írja a Bumm.sk felvidéki hírportál. Az idnes.cz szerint a rendőrök a képviselőházban, a prágai városházán és a védelmi minisztériumban is akcióztak, ez utóbbi helyszínt jelenleg is megszállva tartják.

A rendőrség egyelőre nem árult el részleteket, annyit tudni, hogy mintegy 400 emberük vesz részt az akcióban. A három őrizetbe vett politikus azok közé tartozott, akik nemrégiben kis híján megbuktatták Petr Nečas kormányát, az ÁFA emelése miatt, ám végül ők mondtak le képviselői mandátumukról. Cserébe  viszont Šnajdr és Fuksa komoly állami cégek felügyelőtanácsában kapott helyet.

Az idnes.cz szerint a rendőrök két ismert prágai lobbistánál, Roman Janoušeknél és Ivo Rittignél is házkutatást tartanak, a politikusi razziákkal összefüggésben. Közben az is kiderült, hogy az Janoušek  a horvátországi Zadarban tartózkodik. Az ellenzéki szocialisták részéről a képviselőház alelnöke arra utalt, hogy a letartóztatott Jana Nagyová a miniszterelnök szeretője a pletykák szerint, amit megerősíthet az a tény is, hogy a kormányfő a hónap elején adta be a válópert – tudósít a bumm.sk

Az ellenzéki szociáldemokraták között már felmerült, hogy előrehozott választásokat kellene tartani, ugyanis Necasnak most is csak rendkívül törékeny többsége van a törvényhozásban, azonban amíg a miniszterelnök nem nyilatkozik, korai lenne még messzemenő következtetéseket levonni arról, miért is történtek a letartóztatások.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »