Gašparovič visszadobta a külföldi tartózkodás-törvényt

Ivan Gašparovič államfő visszadobta a parlamentnek azt a törvénymódosítást, mely előírja az állampolgároknak, hogy be kell jelenteniük, ha 90 napnál tovább tartózkodnak külföldön, és ha ezt nem teszik meg, büntetést kaphatnak.

Az államfő szerint a törvényből ki kell törölni azt a passzust, mely a „bejelenti” szót a „kötelessége bejelenteni” szókapcsolatra cseréli. Gašparovič nem ért egyet a törvénymódosítás indoklásával, mely szerint „az eddigi jogállapot nem kötelezte az állampolgárt, hogy ezt a tényt bejelentse. A polgárok gyakran nem tesznek különbséget, ha egy jogszabályban egy kötelességet csak az adott igével írják elő, és nem teszik hozzá a kötelesség szót”. Az államfő mindezt a törvényben foglalt más határozatokkal kapcsolatban zavarónak tartja.

Az államfő szerint a törvénymódosításnak egyébként pozitív hatása lehet a polgárok egyes jogainak védelmére, főleg az egyes levelek és értesítések kézbesítése kapcsán. Fontosnak tartja továbbá, hogy a bejelentési kötelezettség segíthet a polgárok védelmében az emberkereskedelem kapcsán, ugyanis az állami szervek tudni fogják, mely országban és milyen helyen tartózkodik.

A törvényt május közepén fogadta el a parlament, Robert Kaliňák, a tervezetet beterjesztő belügyminisztérium vezetője egyből a kritikák kereszttüzébe került. A miniszter azzal védekezett: amennyiben a minisztérium tudni fogja, hogy a polgár külföldön tartózkodik, értesíteni tudja vagyonát érintő esetleges végrehajtásról, örökösödési ügyekről és egyéb olyan esetekről, melyben veszélyeztetve van az érintett. Hozzátette: ez a törvény már 15 éve érvényben van, és csupán az a formuláció változott benne, amelyet az Európai Unióval kötött szerződés követelt meg.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »