Brazília: Modern technikával az erőszak ellen

Brazília az ellentmondások országa, a luxusnegyedek mellett közvetlenül meghúzódó favelákban mintha a menny után a pokolba lépne be az ember, ahol különösen a nők helyzete elkeserítő. Azonban az emberi összefogásnak nagy ereje van, nemzetközi és helyi szervezetek, aktivisták kezdeményezésére modern technikai eszközök felhasználásával veszik fel a küzdelmet a helyzet javítása érdekében.

A UN-Habitat (az ENSZ Emberi Települések Központja) szervezetének tanulmánya nem közöl újdonságot, amikor olyan megállapítással él, hogy a városban élő nők kétszer annyi támadásnak vannak kitéve, mint a férfiak. Különösen igaz ez a fejlődő országokra.

Mindehhez sajnálatos módon hozzátevődik az is, hogy a napi szintű erőszaknak a legszegényebb réteg van kitéve, akiknek nagyon szűk rétegű szolgáltatás adatott meg, vagy  nem rendelkeznek megfelelő információkkal, hogy kihez, hová fordulhatnak, ha bajba kerülnek.

Brazíliára vonatkoztatva a szexuális erőszak rendkívül nagy problémát jelent. A Rio de Janiero Állami Közbiztonsági Titkárság adatai alapján 2011-ről 2012-re 23,8 százalékkal emelkedett az ilyen jellegű bűnesetek száma.

Mindezekre tekintettel indította meg az Educap civil szervezet a „Rio for Woman” programot a riói Complexo do Alemăo favelában. Az utóbbi években a brazil kormány jelentős beruházásokat eszközölt a mobilhálózat és a szélessávú Internet kiépítésébe. A „LAN házak”, amelyek nyilvános Internet-hozzáférést biztosítanak, a favellákban is népszerűek.

Az idei Nőnapon a UN Woman, a UNICEF és az UN-Habitat közösen létrehozott egy honlapot, amely mint egy okostelefon applikáció, összefoglalja azon segítő szervezetekkel kapcsolatos információkat, ahová azok az asszonyok fordulhatnak, akiket valamilyen erőszakos támadás ért.

Ahogy Rebecca Tavares, a UN Women brazil képviselője fogalmazott, az a cél, hogy a nők használják ezeket az eszközöket, mert kevesen vannak tisztában a nemi erőszakkal kapcsolatos törvényi szabályozással, kevesen tudják, hogy hol lehet segítséget kérni, melyik szerv az illetékes, illetve hogy milyen jogaik vannak.

Egy éjjel-nappal hívható segélyszám mellett, ahol lelki és jogi segítségnyújtásra is mód van, az okos telefonok segítségével képeket készítve, illetve videókat rögzítve olyan digitális térképet hoznak létre a favellákról, ahol külön jelölik a veszélyes, kevésbé kivilágított részeket. 

Mint ahogy Nubia életét, úgy hozzá hasonlóan asszonyok, nők, különösen pedig a fiatal lányok mindennapi létét, oktatáshoz, munkához való jogát, illetve a politikai és gazdasági életben való részvételét akadályozza az 1980-as évektől a favelákban a hatalmat és az irányítást átvevő szervezett bűnözés. Mindez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ők vannak kitéve, ők az áldozatai a napi szintű zaklatásoknak, szexuális erőszaknak.A 18 éves Nubia Felix de Jesus egyike azon 25 fiatal lánynak a Complexo do Alemăo-ban, aki közösségi tanácsadóként az online eszközök használatával ismerteti meg a hasonló helyzetben élőket.

Ahogy Nubia fogalmazott:„Nagyon sok asszony függ gazdaságilag a férjétől. Sokan nem dolgoznak, és féltik a gyermekeiket. Azért akarok tanulni, hogy segíteni tudjak ezeken az asszonyokon, hogy el tudjam mondani, hogyan és hol találhatnak segítséget.”

Világviszonylatban a UN Women Biztonságos Városok program (Safe Cities) kezdeményezése körülbelül 20 fővárosban aktív, és az UNICEF, illetve az UN-Habitat képviselői mellett nemzeti és helyi képviselőket is bevontak azon cél elérése érdekében, hogy a nők, fiatalok és gyermekek félelem és erőszak nélkül tudjanak a köztereken közlekedni, létezni.

Egy 2012-es közvéleménykutatás adatai szerint – amelyet tíz favelában végeztek el -, a megkérdezetteknek fogalma sem volt arról, hogy amennyiben erőszak áldozataivá válnának, milyen csatornákon kérhetnének segítséget, amely szervezethez fordulhatnak, milyen jellegű segítségeket (egészségügyi, biztonsági, jogi és pszichológiai) vehetnének igénybe.

Ezen ismeretek hiánya miatt döntöttek az okos telefon, illetve egyéb online alkalmazások bevezetéséhez, amelyek segítségével az erőszakot szenvedett nők könnyebben jutnak segítséghez és információkhoz.

„Minden lánynak és asszonynak joga van az erőszak nélküli élethez. Azonban amikor megtörténik az erőszak, a mi kötelességünk, hogy biztosítsuk számukra a könnyen elérhető szükséges támogatást és útmutatást, hogy még egyszer ez ne fordulhasson elő velük.” – mondta a UNICEF Rio de Janierói koordinátora, Luciana Phebo.

„Egy helyi asszony megnézte a honlapon, hogy melyik legközelebbi rendőrkapitányságon tud bejelentést tenni arról, hogy a férje megverte.” – számolt be egy konkrét esetről a 29 éves Kelly Gregorio da Silva, aki szintén közösségi tanácsadó Complexo do Alemăo-ban. „Végül visszament a férjéhez, nem hagyta el… de volt bátorsága feljelenteni. Tudta, hogy hová fordulhat, és a férjét is meghallgatták a rendőrségen.”

Az internetes alkalmazás kifejlesztésében a UN Women és partnerei együttműködtek a Microsoft-tal, amely segítséget nyújtott abban is, hogy javítsák a szolgáltatások hozzáférhetőségét a nyomornegyedekben élő nők részére. Rio de Janiero mellett több város is bekapcsolódott a programba, többek között például New Delhi és Marrakesh.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek