Közös argentin-brazil műhold kutatja az óceánt

Argentína és Brazília az első két közösen kifejlesztett műholdat az Atlanti-óceán partján kívánja tudományos kutatásokra használni a következő néhány évben – számolt be a brazil tudomány- és technológiaügyi miniszter, Antonio Raupp. A műholdak Észak-Brazíliától Argentína déli részéig végeznek majd kutatásokat.

A Brazil Űrkutatási Ügynökség (AEB – Agencia Espacial Brasilena) beszámolója szerint a kifejlesztett oceanográfiai műholdak a tengeri környezetet és a part menti vízi erőforrásokat hivatottak vizsgálni, amely új perspektívákat nyithat meg a műholdfejlesztések terén. 

A projekt a SABIA-Mar program része, amelyet Argentína és Brazília dolgozott ki több mint egy évtizeddel ezelőtt, de különböző okok miatt félbe maradtak a fejlesztések. A műholdak – amelyek becsült súlya egyenként 500 kilogramm – pályáját mindkét ország az atlanti-óceáni partvonalról követi majd nyomon.

A megállapodást egy technikai értekezleten írták alá a két ország képviselői, brazil részről Carlos Gurguel, az AEB műholdalkalmazások igazgatója, Leonel Perondi az Űrkutatási Intézet (INPE – Instituto de Investigaciones Espaciales) igazgatója és Patricia Leite a Buenos Aires-i Brazil Nagykövetség titkára. Argentínát pedig Varotto Conrad az Űrtevékenységek Nemzeti Bizottságának (CONAE – Comisión Nacional de Actividades Espaciales) ügyvezetője, Fabian Oddone az argentin követség minisztere, Fernando Hisas mérnök, Daniel Caruso a Sabia-Mar projektvezetője valamint Ana Medico a CONAE nemzetközi kapcsolatok biztosa képviselte.

„A költségvetésnek és a terveknek megfelelően, valamint a két ország által felállított határidő betartásával halad a projekt” – mondta Raupp, megerősítve a 2015. évi indítás időpontját. 

Raupp nyilatkozatában utalt egy esetleges Brazília és Dél-Afrika közötti együttműködésre is, ami hasonló céllal egy oceanográfiai műhold segítségével az Atlanti-óceán déli területein végezne kutatásokat. 

A brazil miniszter hozzáfűzte, hogy a műholdak a szuverenitás erősítését is szolgálják, ezzel megtörve a függőséget más országok műholdjai által szolgáltatott adatoktól az Atlanti-óceáni régióban. 

Buday Barbara

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »