Mégsem kap Amerika kínai műholdat

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Pentagon és Kína között műholdhasználati szerződés köttetett. Ám alig száradt meg a papíron a tinta, mikor a hét folyamán a képviselőház közbelépett és érvénytelenítette az üzletet – tudósít a Wired.

Bármennyire is próbálta meggyőzni a Védelmi Minisztérium a kongresszust a megállapodás biztonságos voltáról, a képviselőházban nem akartak belső katonai kommunikációs csatornákat Peking kezére játszani. A Fegyveres Szolgálati Bizottság (Armed Services Committee) a jövő évi védelmi költségvetés áttekintésében olyan jogi nyelvezetet iktatott be, mely megakadályozná az ilyen és ehhez hasonló gazdasági szerződések létrejöttét olyan országokkal, mint Kína, vagy Észak-Korea.

Adva, hogy a világon egyik ország vállalata sem tud akkora sávszélességet biztosítani Amerika számára, mint Kína, a Pentagon számára könnyen forróvá válhat a talaj. Az Egyesült Államok katonai hírközlése és hadikommunikációja így a távoli kontinenseken kihelyezett osztagaival kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet. Kínát így kizárva, egyéb alternatíva híján a Pentagon kénytelen lesz más úton kielégíteni hatalmas információközlési igényét. 

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek