Szegény Németország, gazdag Dél-Európa?

A statisztikák néha meglepő eredményeket hozhatnak. Az utóbbi időben meglepő és egyben heves vitákat kiváltó adatokat az Európai Központi Bank áprilisi eleji felmérése szolgáltatott. A kutatás eredményei ugyanis Németországot  szegény államként, a dél-európai országokat viszont igencsak gazdag területekként jellemzik. A nemzetközi sajtó és a kancellár sem hagyta szó nélkül az eredményeket.

Az Európai Központi Bank nemrégiben készített felmérése igen meglepő képet fest az eurózóna tizenhét országáról és annak lakosairól. A statisztika készítésekor az eurózóna lakosainak vagyoni helyzetét kívánták összehasonlítani, a háztartások vagyonát figyelembe véve. Tizenöt ország 62 ezer háztartása vett részt a felmérésben 2008 és 2011 között, aminek során figyelembe vették a tulajdonokat és tartozásokat is. Így született meg végül az eredmény, miszerint arányaiban a német lakosok a legszegényebbek az eurózónában, ellentétben például a ciprusiakkal és görögökkel.

A felmérés eredményei szerint a német háztartások közepesnek mondható vagyona nettó 51.400 euró, az osztrákoké 76.400, a görögöké 101.900, a franciáké 113.500, a spanyoloké 182.700, a ciprusiaké pedig 266.900 euróra tehető – írja a Spiegel Online.

Csalóka azonban a statisztika eredménye, mivel a kutatásnál nem átlagot, hanem mediánt számoltak. Ez azt jelenti, hogy a háztartások fele a kihozott összeg alatti, a másik fele pedig az összeg feletti vagyonnal rendelkezik. Így a számolásnál kevésbé számítottak például a különösen szegény illetve különösen gazdag háztartások. További probléma, hogy egyes adatok 2008-ból származnak, az euróválság kitörése előttről. De talán az eltérés legfőbb oka, hogy a felmérésnél nem vették számításba, hányan laknak egy háztartásban, és az sem számított, hogy a németek többsége például albérletben lakik.

Összességében nem csoda, hogy az eredmények hatalmas meglepődést váltottak ki, és senki nem hagyta szó nélkül a statisztikát. A kancellár pénteken kijelentette, hogy a statisztika ferdít, és a németeket gazdagabbnak ismerte el a felmérés eredményeinél. Ami a nemzetközi sajtót illeti, számtalan felháborodott cikket vont maga után a felmérés. „Azt, hogy a németek és az osztrákok szegényebbek a görögöknél és a spanyoloknál, semmiképpen sem mutatja jól a tanulmány” – írja az osztrák Der Standard. A prágai Hospodářské Noviny szerint a felmérés nem más, mint „olaj a tűzre az eurómentésről folytatott vitában”. A brit The Guardian eközben megérti a németeknek az eurózóna helyzetéből eredő felháborodását, ám őket hibáztatja „szegénységükért” (így többek között az „alacsony” német bérekért). A spanyol média higgadtan reagált az eredményekre, és a vagyonkülönbségek okát abban látja, hogy a németek többnyire albérletekben élnek.

Herner Panni

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »