Kína felszólította Japánt

Peking hétfőn arra szólította fel Tokiót, hogy nézzen szembe a történelmi tényekkel és tartsa tiszteletben a kínai nép, az egykori háborús agresszió áldozatainak érzékenységét.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő ezt arra válaszul mondta, hogy a hét végén Abe Sindzo japán kormányfő adományt küldött abba a Jaszukuni-szentélybe, amelyet Kínában a japán militarizmus jelképének tartanak. Az imahelyet a tokiói kormány három tagja, köztük a miniszterelnök-helyettes, Aszo Taró is felkereste.

Peking szerint Tokió visszautasítja, hogy szembenézzen az 1931 és 1945 közötti háborús időszakban Japán által elkövetett atrocitásokkal, agresszív múltjával. A kínai szóvivő most is utalt rá, e nélkül nem lesz képes baráti kapcsolatokat kialakítani ázsiai szomszédaival.

Kína és Dél-Korea vezetői már korábban többször is kifejezésre juttatták, hogy országuk számára elfogadhatatlan e háborús bűnösöknek is emléket állító szentély demonstratív meglátogatása.

A Global Times című angol nyelvű kínai napilap hétfői számában emlékeztet rá, hogy a jelenlegi kormányfő tavaly még ellenzéki pártelnökként felkereste a Jaszukunit, de első miniszterelnöksége idején (2006-2007) ezt nem tette meg.

A második világháború távol-keleti hadszínterein elkövetett háborús bűneik miatt a nemzetközi katonai törvényszék részben kivégzett, másrészt börtönbüntetésre ítélt tizennégy személyt, akiknek nevét 1978 óta szerepeltetik a szentélyben.

Az 1989-ben meghalt Hirohito császár, aki korábban nyolc alkalommal is felkereste a szentélyt, fenntartásai miatt ezután nem látogatta meg többé.

mti

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »