Jót tett a tőzsdével a jegybank lépése

Az eddigi eszközvásárlási programját felváltó, új “minőségi és mennyiségi” lazítási programot jelentett be a japán jegybank csütörtökön, amelyet a 2 százalékos inflációs cél eléréséig tervez folytatni.

A Bank of Japan (BoJ) többek között hosszabb, akár 40 éves lejáratú államkötvények, valamint kockázatosabb vállalati papírok felvásárlásával kívánja elérni a célt.

Emellett a jegybank az irányadó kamatláb szintje helyett a monetáris bázis bővítését jelölte meg fő céljaként, ami elemzők szerint radikális változást jelent a BoJ monetáris politikájában.

A jegybank évi 60-70 ezer milliárd jennel tervezi bővíteni a pénzforgalmat az inflációs cél mielőbbi elérése érdekében, miközben értékpapír-állományának megduplázására készül.

A hírre a tokiói értéktőzsde indexe rövid idő alatt 200 ponttal emelkedett, míg a jen árfolyama jelentősen esett az amerikai dollárral és az euróval szemben.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »