Újabb áldozata van az izraeli-palesztin összecsapásoknak

Egy második palesztin áldozata is van a szerda esti ciszjordániai összetűzéseknek palesztin biztonsági és egészségügyi források szerint. Harmadik napja folynak a zavargások egy hétfőn meghalt palesztin fogoly miatt.

Csütörtök reggel megtalálták egy 17 éves fiatalember holttestét a Túl-Karm melletti katonai ellenőrzőpont közelében, ahol az összetűzés történt izraeli katonák és palesztin tüntetők között. Ő is lőfegyvertől vesztette életét, mint a másik, 16 éves fiú, akinek ő az unokatestvére volt.

Az izraeli hadsereg korábban elismerte, hogy a katonák palesztin tüntetőkre lőttek, de nem erősítette meg, hogy bármelyik tüntető meghalt volna.

Csütörtökön az izraeli közszolgálati rádió katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy éjjel egy fiatalokból álló csoport Molotov–koktélokkal megtámadta a hadsereg egyik ciszjordániai őrtornyát a Túl-Karm közelében lévő Anabta településen. A katonák tüzet nyitottak, és megöltek két támadót, egyikük holttestét csak csütörtök reggel találták meg.

Az izraeli hadsereg vizsgálatot ígért. Az Izrael által megszállt Ciszjordániában kedden kezdődtek az összetűzések, miután ismertté vált, hogy egy izraeli börtönben elhunyt egy rákbeteg palesztin fogoly. A 64 éves Maiszara Abu Hamdíje életfogytiglani büntetését töltötte egy jeruzsálemi kávéház elleni 2002-es terrortámadás tervezése miatt.

A palesztinok azzal vádolják Izraelt, hogy nem részesítették megfelelő orvosi ellátásban, majd nem engedték szabadon Hamdíjét, miután kiderült gyógyíthatatlan betegsége. Izrael azt állítja, hogy a hatóságok az ilyenkor szokásos eljárást követték. Ebben az évben egyébként már a második palesztin halt meg izraeli fogságban.

A palesztin fogoly halála miatt Ciszjordániában tiltakozó megmozdulások kezdődtek, több városban – köztük Hamdíje szülőhelyén, Hebronban – izraeli katonákkal csaptak össze a tüntetők. Csütörtökön temetik Hamdíjét és az éjjel lelőtt két fiatalt. Az izraeli hadsereg csütörtökön teljes készültségbe helyezkedett a temetések idején várható ciszjordániai zavargásokra készülve – jelentette a rádió.

Hamdíje halála miatti tiltakozásul szerda reggel az izraeli börtönökben fogva tartott mintegy 4600 palesztin fogoly háromnapos éhségsztrájkot kezdett. Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Fatah vezetője a mozgalom elnökségének szerdai ülésén elsődleges feladatnak nevezte az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok kiszabadítását.

Újrakezdődtek a Gázai-övezetből indított rakétatámadások is a palesztin rab halála miatt. Csütörtök reggel három lövedéket lőttek ki Izrael felé, kettő közülük még az övezet területén, egy pedig Dél-Izraelben csapódott be. Sebesülés nem történt.

Kitekintő / MTI

Friss hírek