Bankválság: aggódhatnak a gazdagok

Ami hétfőn még csak az eurócsoport elnökének, Jeroen Dijsselbloemnek tulajdonított elszólás volt, az mára valósággá vált. Valóban megfontolja az EU, hogy a 100 ezer euró összeg feletti bankbetétekből csippentenének a bajba jutott bankok szanálásakor. Legalábbis erről szól egy Európai Parlamenti módosító indítvány, melyet a legnagyobb frakció, Európai Néppárt elnöke nyújtott be.

Ez ugyan elsőre nem lenne meglepő tényező, hiszen a betétbiztosítási rendszer EU-s alapelv szerint eddig is a 100 ezer euró alatti összegekre terjedt ki. Az elmúlt évek válságkezelő azonban elhozta azt a hitet, hogy az államok megmentik a bankokat, így nem kell félteni a betéteket, bármilyen nagyok is legyenek. Ezt a hitet töri most össze az EP módosítás.

Ma jár le Karvalits Ferenc MNB alelnök 6 éves mandátuma. Mivel van két másik alelnök az MNB-ben, így nem kell feltétlenül kinevezni egy újat, de nem tartjuk kizártnak, hogy vagy most vagy Király Júlia mandátumának júliusi lejáratakor Pleschinger Gyula, jelenlegi külső Monetáris Tanács tag lesz az új alelnök.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek