Történelmi mélypontra tették a kamatot Matolcsyék

Tegnap a vártnak megfelelően, 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 5,00%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB. A forint erősödéssel reagált a lépésre, hiszen több külföldi elemző és piaci szereplő is agresszívabb vágásra számított.

A kamatdöntést követő sajtóközleményben jelezte a jegybanki vezetés, hogy folytatódhat a monetáris lazítás. A megfogalmazás azonban meglehetősen óvatos volt, a közlemény alapján ugyanis csak a piaci feszültségek oldódása esetén lépne ismét a Monetáris Tanács. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy még egy-két kamatcsökkentést bevállal az MNB, 4,50%-nál állhat meg az irányadó ráta.

Az MNB előrejelzései ezúttal igen optimisták lettek. Idén 0,5%-os, jövőre 1,7%-os gazdasági növekedést vár a jegybank, míg a piaci konszenzus 2013-ra stagnálást vetít előre, és az Európai Bizottság és az IMF is 0-0,1%-os recessziót vár.

Az infláció az MNB stáb szerint 2,6%, illetve 2,8% körül alakulhat idén illetve jövőre, ami számottevően alacsonyabb a korábbi, bőven 3% feletti MNB előrejelzésnél. Mi a forintgyengülés és egyes adótényezők miatt (tranzakciós adó, telefonadó, jövedéki adó) ennél közel 1 százalékponttal magasabb pénzromlásra számítunk.

A költségvetési hiány tekintetében is meglehetősen optimisták voltak ezúttal az elemzők. A deficit 3% alatt maradhat idén is az MNB alapján, szerintünk ez viszont csak akkor érhető el, ha legalább 150-200 milliárd Ft értékű költségvetési konszolidációs lépésről dönt a kormány.

Az MNB részletes számításai a holnap nyilvánosságra kerülő inflációs jelentésből derülnek ki.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek