Fegyverkorlátozás: melyik párt vigye véghez?

A Washington Post és az ABC News közös, március 7 és 10 között végzett felmérése szerint az amerikai polgárok többsége támogatja a fegyvertartás szabályainak szigorítását, viszont abban megosztottak, hogy melyik oldal képes szerintük a probléma megoldására. A válaszolók 52 százaléka ért valamelyest egyet a szigorítással, míg 45 százalékuk inkább ellenzi.

Az Obama elnök iránti bizalmat firtató kérdés kapcsán is tisztán kivehető, hogy az elnök személye még mindig ellentmondásos megítélésben részesül: 42 százalék bízik Obamában, míg 41 inkább a republikánusokra hagyná az ügy rendezését. A politikai preferenciák a fegyvert viselők és nem viselők között azonban egyértelműbb megoszlást mutat: azokban a háztartásokban, ahol fegyver található, a republikánusok támogatottsága 56 százalékos Obama 26 százalékpontjával szemben, míg ahol nincsenek fegyverek, ott a felállás pont az ellenkezőjét mutatja (58, illetve 26 százalék).

A háztartások azonban egyetértenek a fegyverkereskedelem betiltásával: a fegyveresek 81, míg a fegyvernélküliek 84 százaléka helyesli. A legnagyobb támogatást a megkérdezettek körében a háttérvizsgálatok kiszélesítése élvezi: 10-ből 9 ember válaszolt úgy, hogy egyetért. A fegyverbemutató showk által biztosított kiskapuk (azaz, hogy lehetőséget biztosítanak a fegyvervásárlásra) megszűntetésének terve is hasonló elfogadottsággal rendelkezik: itt 10 válaszadóból csak 2 nem tud egyetérteni az ötlettel.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »