Nem adják ki a veszélyes rabokat

Megakadhatnak a biztonsági megállapodásról szóló tárgyalások az Egyesült Államok és Afganisztán között, ugyanis a felek között konfliktus alakult ki a veszélyes foglyok felügyeletének átadásáról, számol be a The Washington Post. Az Egyesült Államok elutasította a foglyok afganisztáni felügyelet alá helyezését, mert attól tartanak, hogy az afgán kormány szabadon engedné őket. 

Az afgán vezetést érzékenyen érintette, hogy az USA megtagadta a bagrami amerikai légibázison lévő börtön foglyainak kiadását. Hamid Karzai, Afganisztán elnöke, a hatalom átadásáról szóló szerződések felrúgásával vádolta meg az Egyesült Államokat. Chuck Hagel, amerikai védelmi miniszter afganisztáni látogatása során Karzai szóvá tette, hogy az USA kínozza az afganisztáni civiliket és érdekében áll a háború elhúzódása. Erre a hírrel megerősítették Afganisztánaban a szövetséges erők védelmét.  

Az amerikaiak azzal indokolták a foglyok átadásának megtagadását, hogy az afgán törvények értelében nagyon sok veszélyes rabot is szabadon lehetne engedni bizonyítékok hiányában. Az afgán fél viszont úgy gondolja, hogy USA ezzel megsérti az ország szuverenitását.

Az afgán elnök szóvivője elmondta, az amerikaiak bizalmatlansága mindenképp negatívan érinti a biztonsági megállapodásról szóló tárgyalásokat. Ez a biztonsági megállapodás határozná meg a 2014-es kivonulás után Afganisztánban maradó amerikai csapatok feladatait és státuszát. A cél az volt, hogy  az USA és Afganisztán közötti egyezmény már késő tavasszal megszülessen, de nagy valószínűséggel nem tudnak a tervezett időpontig megállapodni. 

Kollár Erika

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »