Fokozottabb jogi védelem a nőknek az erőszak ellen

Washington – Barack Obama amerikai elnök március elején aláírta a nők elleni erőszakról szóló törvény új, szigorított változatát, számol be a New York Times. Az aláírási „ceremónia” helyszínéül ezúttal nem a Fehér Ház, hanem a közeli belügyminisztérium egyik terme szolgált, ahol számos, korábban nemi erőszak áldozatául esett nő jelent meg. Rajtuk kívül jelen voltak még jogvédők, valamint olyan képviselők (mindkét nagy politikai pártból), akik szorgalmazták az új szabályozás megszületését.

Az eredeti szövetségi szintű jogszabály 1994-ben született, melynek létrehozásában a jelenlegi alelnök, Joe Biden oroszlánrészt vállalt. Miután a törvény hatálya 2011-ben lejárt, a Kongresszus új szabályozásba kezdett. A demokrata többségű Szenátusban egy szigorúbb, de a védelemnek szélesebb skáláját biztosító javaslat született mindkét párt szenátorainak támogatásával. A Képviselőházban a republikánusok tervezete nem kívánta olyan szélesre tárni a védelem kapuit, mint a felsőház által elkészített, különösképp nem az azonos nemű párokra, a bevándorlókra, valamint az őslakosok leszármazottaira (!) nézve.

Az új törvény megszületéséhez végül a képviselőházi republikánusok meghátrálása adta meg a lehetőséget: a decemberi próbálkozás kudarca után a Szenátus hasonló javaslatot fogadott el, mint amilyen az első volt, s a republikánusok elálltak egy önálló koncepció létrehozásától. Az új törvény – ahogy Obama megjegyezte – országos segélyvonalat indított az áldozatok számára, valamint lehetőséget nyújt az otthonukból elmenekültek számára, hogy biztonságos elszállásolásban részesüljenek. A jogszabályba Obamáék „becsempészték” egyik másik fontos ügyüket is: nevezetesen azt, hogy a segítséget illegális határátlépők is igénybe vehetik a kitoloncolás lehetőségének felmerülése nélkül.

Szentgróti Gábor

Friss hírek