Német sajtóvisszhang az állami kitüntetésekről

Egy hete az alkotmánymódosítás, most pedig az állami kitüntetések vertek német sajtóvisszhangot.

Nem kíméli a német nyelvű sajtó a magyar kormányt: míg múlt héten az alkotmánymódosítás kapcsán jelent meg számtalan elítélő hangvételű cikk, vasárnap az állami kitüntetések miatt kerültünk célkeresztbe. Ezúttal sem dícsérték a magyar kormányt.

Az Orbán Viktor által vezetett Fidesz-kormány több rasszistát és összeesküvés-elméletet gyártó személyt részesített magas állami kitüntetésben – írja a Süddeutsche Zeitung és a Die Tageszeitung. A cikk Szaniszló Ferencre, Bakay Kornélra és Petrás Jánosra is kitér. Szaniszlóról mint az Echo TV antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztő, a romákat majomembereknek nevező televíziós moderátoráról, Bakayról mint a Jézus Krisztus részbeni magyarságát állító, a középkori zsidókat rabszolgakereskedelemmel gyanúsító archeológusról, Petrásról pedig mint a Jobbik kedvenc, nyíltan revizionista együttesének énekeséről ír a cikk. Felvetik a Fidesz és a Jobbik titkos szimpatizálását is.

Az osztrák Die Presse is hasonlóan ír a történtekről. Cikkük egyenesen provokációnak tartja az „antiszemitáknak nemrégiben kiosztott állami kitüntetéseket.”

A német Die Zeit ezek mellett hangsúlyozza, milyen vitatott Orbán kormányának európai megítélése többek között a demokratikus alapjogok korlátozása miatt.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere utólag sajnálatosnak nevezte Szaniszló Ferenc kitüntetését, állítása szerint nem tudott a műsorvezető antiszemita megnyilvánulásairól. A többi kitüntetésről nem nyilatkozott.

Herner Panni

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »