Brutális adóemelést tervez a kormány

Szombat hajnal óta Ciprusra szegeződnek a szempárok, miután az európai országok pénzügyminiszterei bejelentették, hogy 10 milliárd eurós hitelcsomagot folyósítanak a bajba jutott országnak. Természetesen nem ingyen. Jól értesült források szerint 10 százalékponttal emelik a társasági adót és egyszeri illetéket vetnek ki a bankbetétekre. Az illeték 100.000 euró fölött 9,9%, alatta pedig 6,75% lesz. A hatóságok elkerülve a pánikotbefagyasztották a bankoknál lévő betéteket (68 milliárd euró), ráadásul a betétbiztosítás sem lép életbe. Az előzetes kalkulációk szerint 5,8 milliárd euró folyhat be a tranzakciókból. Kérdés mire lesz ez elég, mivel Ciprus korábban 17 milliárd eurónyi forrásigényről tett említést.

A ciprusi vezetés már rábólintott az ügyletre, de elvileg csak a mai napon szavaznak róla. Ezzel a döntéshozók átlépték a Rubicont, bár a politikusok szerint hasonló lépésre nem kell számítani Európa más országaiban – a befektetői és betétesi bizalom tekintetében viszont ez egy komoly érvágás. A pánik még megelőzhető, de az új játékszabályok a vártnál is komolyabb társadalmi ellenállásba ütközhetnek, hiszen valakinek állnia kell a cechet.     

Ellenpélda is van: a perifériás országok közül ezúttal Portugália kap haladékot Brüsszeltől, hogy teljesítse a hiánycélt (nem ez az első alkalom náluk). A legújabb feltételek szerint 2014 helyett 2015-re kell elérni az országnak 3%-os lélektani szintet. Ráadásul az idei évre várt 4,5%-os deficit 1%-kal, a jövő évi 2,5%-os pedig 1,5%-kal lesz magasabb.

Az új befektetői klímában a dollár lehet a sztár, a másik felülteljesítő Kína lehet, miután az új vezetés egyértelműen állást foglalt a gazdasági növekedés mellett. Li Kequiang miniszterelnök nyilatkozata szerint elsődleges prioritást élvez a bővülés minden mással szemben.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »