Máris megvan Kenya új elnöke

Meglepetésre nem lesz második forduló Kenyában, az első fordulóban megszerezte a győzelmet a Nemzetközi Büntetőbíróság által emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Uhuru Kenyatta. Nincs vége azonban a dalnak, legfőbb ellenfele, Raila Odinga bírói úton változtatna az eredményen.

A vártakkal ellentétben már az első körben megszületett a döntés az új kenyai elnök személyéről. Uhuru Kenyatta, az eddigi miniszterelnök-helyettes 50,03 százalékkal győzött az első fordulóban, megszerezve az abszolút többséget, így nincs szükség második fordulóra. Fő ellenlábasa, az eddigi miniszterelnök, Raila Odinga a voksok 43,28 százalékát szerezte meg. A 14,3 millió regisztrált szavazóból 12,2 millióan urnához is járultak, ez a 86 százalékos részvételi arány minden idők legmagasabbja Kenyában.

A szavazatok feldolgozása nem ment minden bonyodalom nélkül, az elektronikus rendszer összeomlása után ugyanis manuálisan kellett megszámolni a voksokat. Emiatt csak szombat reggel hirdetett előzetes eredményt a választási bizottság. Ez feszültséget szült: miután az első bejövő eredmények Uhuru Kenyatta fölényes győzelmét mutatták, Raila Odinga alelnökjelöltje, Kalonzo Musyoka már csalást kiáltott, a szavazatszámlálás leállítását követelve.

Uhuru Kenyatta győzelmét beárnyékolja a tény, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság eljárást folytat ellene (és alelnökjelöltjével, William Ruto ellen) az előző választások után kirobbant zavargások ügyében, emberiesség elleni bűncselekmények vádjával. Személyük éppen ezért erősen megosztja a kenyai társadalmat, sokan tartanak ugyanis attól, hogy egy ilyen tandem vezetése alatt az ország nemzetközileg el fog szigetelődni. Ráadásul az eljárás alatt mindvégig Hágában kell lenniük a vádlottaknak, így az ország vezetése is csorbát szenvedhet. A választások előtti elnökjelölti vitán Raila Odinga fel is tette a sokakat érdeklő kérdést: hogyan fogja Kenyatta irányítani az országot, talán Skype segítségével?

Az új elnök Kenya első elnökének, Jomo Kenyattának (1964-1978) a fia. Kenya egyik leggazdagabb embere és egyben legnagyobb földbirtokosa, emellett az ország legnagyobb etnikumának (a kikuyu etnikumnak) a tagja. Leendő alelnöke, William Ruto a kalenjin etnikum erős embere, érdekesség, hogy a 2007-2008-as zavargások idején még ellentétes oldalon álltak Kenyattával, egymás etnikumai ellen szerveztek erőszakos cselekményeket.

Az előrejelzések egyébként nem jeleztek első fordulós győzelmet, és csak félmillió szavazaton múlott a második forduló. Abban az esetben a becslések szerint Raila Odingának lett volna nagyobb esélye a végső győzelemre, egyrészt Kenyatta nagyobb mértékű elutasítottsága miatt, részben pedig azért, mert a harmadik helyre befutó Musaila Mudavadi inkább Odinga felé húz.

Az első fordulós győzelmet sokak szerint – a rengeteg pénzt felemésztő kampány mellett – azzal tudta kivívni a Kenyatta-Ruto páros, hogy a saját területükön jóval magasabb volt a regisztráltak aránya (87%), mint Raila Odinga luó etnikumú bázisában (78%). A kikuyu és kalenjin etnikum adja az ország lakosságának 45 százalékát, így a nagyobb mértékű mobilizációval már meg tudták szerezni az abszolút többséget.

Az új elnököt elvben március 26-án iktatják be hivatalába, Raila Odinga azonban máris jelezte, hogy nem fogadja el az eredményt, így a bíróság elé kerül az ügy, ami végső esetben akár új választást is hozhat.

Tóth Miklós

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »