Néppárti és szocialista siker Ausztriában

Múlt vasárnap két tartományban is választottak Ausztriában. Alsó-Ausztriában lényegében minden a papírforma szerint alakult: az ÖVP színeiben induló Erwin Pröll ismét győzni tudott. Karintiában a szociáldemokraták leváltották Jörg Haider egykori pártját, az FPÖ-vel szövetségben lévő Karintiai Szabadságpártot (FPK). A kormányban személycsere is történt, Norbert Darabos védelmi miniszter távozott posztjáról, hogy felkészülhessen az őszi parlamenti választásra, helyét Gerald Klug veszi át.

Minden marad a régiben Alsó-Ausztriában. Március 3-án, 70,8 százalékos részvétel mellett újraválasztották Erwin Pröllt tartományi miniszterelnöknek. Az ÖVP toronymagasan nyerte a választást 50,8 százalékos eredményével, ami 30 helyet biztosít nekik a tartományi parlamentben. A konzervatívoknak így megvan az abszolút többségük, nem kell alkudozniuk senkivel. Erwin Pröll – aki egyébként már 1992 óta áll a tartomány élén – a választást követően meggyőző üzenetet küldhetett Bécsbe, Michael Spindelegger pártelnöknek: az őszi megmérettetésen a párt számíthat Alsó-Ausztria támogatására. A legnépesebb osztrák tartományban (Bécset leszámítva) mellesleg 1945 óta töretlen az ÖVP támogatottsága: csak néppárti vezetése volt eddig a tartománynak.

21,6 százalékot elérve a szociáldemokraták kapták a második legnagyobb támogatást, ami 13 helyet ér a tartományi törvényhozásban. Az SPÖ az utolsó, 5 évvel ezelőtti választáshoz képest majd 4 százalékkal ért el rosszabb eredményt. Meglepetésre harmadik helyen végzett Frank Stronach 2012-ben alapított pártja, a Team Stronach. Az osztrák-kanadai származású milliárdos üzletember – aki elsősorban a fiatal (30 év alatti) választók támogatását élvezi – pártja majd 10 százalékot ért el vasárnap, ami hihetetlen előretörést jelent. Stronach még 1954-ben vándorolt ki Kanadába (állítólag 200 dollárral a zsebében), Ausztriába való visszatértekor már egy nemzetközi nagyvállalat vezetője volt. Az FPÖ és a Zöldek is 8 százalék körüli eredményt értek el, a parlamentbe sikerült bekerülniük, ám a tartományi kormányba már nem tudtak képviselőt delegálni.

Ausztria legdélibb tartományában már nem lehetett ennyire borítékolni a választási eredményt, mint Alsó-Ausztriában. Az előrehozott választásokat azért kellett kiírni, mivel számos korrupciós eset derült ki a Karintiát 2008-tól 2012-ig irányító FPK-s politikusokról. Az FPK Karintiát az utolsó négy évben igen nehéz helyzetbe hozta: eurómilliós nagyságú hiteleket vett fel értelmetlen projektek kivitelezésére, állami pénzen való bankmentés (a Hypo Alpe Adria bank neve többször is összefüggésbe került az FPK-val), a foglalkoztatás csökkent, ahogy a GDP is. Mindemellett a radikális jobboldal nem tudott egységet kovácsolni saját táborán belül, így a Jörg Haider által alapított Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) és az FPÖ „alcsoportjaként” üzemelő Karintiai Szabadságpárt (FPK) között. A karintiai választók március 3-án pedig nemet mondtak mindezen dolgokra.

Az FPK ennek megfelelően történelmi vereséget szenvedett, 2009-hez képest 28 százalékot veszített, majd 17 százalékos eredményével a második helyen végzett. A választást a szociáldemokraták nyerték, akik 37 százalékot jegyeztek, ami 8,4 százalékkal jobb mint 4 évvel korábban. A konzervatív ÖVP 14,4 százalékot, a Zöldök 12-t, Stronach pártja pedig 11 százalékot ért el. A választást követően Peter Kaiser tartományi miniszterelnök-helyettes (SPÖ) elmondta, hogy pártja koalíciós tárgyalást kezdeményez majd a Zöldekkel és az ÖVP-vel, így a három párt a tartományi parlamentben kényelmes abszolút többséggel bírna. A Zöldek együttműködését előre lehet borítékolni, kérdés hogy az ÖVP kötélnek áll-e.

A tartományi választások után érdekes személycsere történt a kormánypártban. Werner Faymann kancellár kedden Bécsben bejelentette, hogy Norbert Darabos védelmi miniszter távozik a posztjáról, helyét az SPÖ felsőházi (Bundesrat) frakcióvezetője, Gerald Klug veszi át. A nagyobbik kormánypárt úgy interpretálta a személycserét, hogy az SPÖ-nek szüksége van Darabos segítségére az SPÖ háza táján, hiszen 2013 „választási szuperév” Ausztriában. Darabos pedig az SPÖ egyik legjobb pártkatonája, akinek rendbe kell hozni az SPÖ sorait- vélekedett Faymann. Más hangok szerint Darabos visszaléptetése mögött valójában a hadkötelezettségről szóló szavazás, illetve annak bukása (SPÖ-s szempontból) áll: a szociáldemokrata védelmi miniszter profi hadsereg koncepcióját ugyanis nagy többséggel elutasították az osztrákok, így érvényben maradt a hadkötelezettség intézménye.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »