Megint százmilliókat fizethet a Microsoft

Éves forgalmának nagyjából 1 százalékának megfelelő, 561 millió eurós bírságot szabott ki szerdán az Európai Bizottság a Microsoftra a böngésző választó képernyőre vonatkozó jogi kötelezettségeinek megszegése miatt. A Microsoftra kiszabott pénzbírságok elérik a 2,24 milliárd eurót.

A Microsoftnak 561 millió eurót kell pénzbírságként befizetnie az uniós költségvetésbe, miután az Európai Bizottság szerdán megállapította, hogy az amerikai szoftvercég megszegte azt a jogi kötelezettségvállalást, aminek értelmében egy böngésző választó képernyőt kellett volna felkínálnia a Windows operációs rendszerbe belépő fogyasztóknak.

A cég bár kezdetben eleget tett ennek a még 2009-ben vállalt kötelezettségének, 2011 májusa és 2012 júliusa között, tehát 14 hónapon át nem tette hozzáférhetővé a legördülő ablakot, amivel az EU versenyjogi hatósága szerint 15 millió Winddows-felhasználónak nem volt más választása, csak a Microsoft saját böngészője, az Internet Explorer.

A kötelezettségszegés tényét az amerikai nagyvállalat sem vitatta és a mulasztás 2012 júliusi megállapítása óta együttműködött a Bizottsággal az újraindított trösztellenes eljárás keretében. Joaquín Almunia versenyjogi biztos szerdán elmondta, hogy Brüsszel ezt enyhítő körülményként vette figyelembe a pénzbírság kiszabásakor, ami így is eléri az 561 millió eurót, ami a Microsoft éves bevételének nagyjából az 1 százaléka.

A versenyjogi biztos emlékeztetett rá, hogy a Bizottság 2009-ben lezárta az amerikai szoftvergyártóval szemben piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indított vizsgálatot, miután a vállalat ajánlatot tett a bírált gyakorlat megszüntetésére, ami később jogi kötelezettséggé vált. A céggel szemben az volt a kifogás, hogy Internet Explorer böngésző programját összekapcsolta a Windows operációs rendszerrel, korlátozva ezzel a rendszerbe belépő fogyasztókat abban, hogy más böngészőkre kattintsanak. Ennek kiküszöbölésére a Microsoft vállalta, hogy a Windows aktiválásakor egy legördülő ablakot biztosít a fogyasztók rendelkezésére, amelyben azok más böngészők közül is választhatnak.

2010 novemberéig 84 millió böngészőt töltöttek le a megnyíló képernyőnek köszönhetően. A választás lehetősége azonban 2011 májusában megszűnt, amikor a Microsoft piacra dobta új, Windows 7 Service Pack elnevezésű operációs rendszerét. A Bizottság azután lépett, hogy2012 júliusában felhívták a figyelmét a mulasztásra. A szoftvercég azóta újra elérhetővé tette a választható képernyőt.

Mindez azonban nem hatotta meg a Bizottságot, ami a kötelezettségszegés súlyosságára és huzamosságára való tekintettel első alkalommal büntetett meg egy vállalatot egy kötelezettségvállalás megszegése miatt.

„A trösztellenes döntések keretében elfogadott jogi kötelezettségvállalások nagyon fontos szerepet játszanak a szabályok kikényszerítésében, mert gyors megoldást kínálnak versenyjogi problémákra. Ezek a döntések természetesen szigorú megfelelést kívánnak. A teljesítés elmulasztása nagyon súlyos kötelezettségszegés, amit ennek megfelelően szankcionálni kell” – szögezte le Joaquín Almunia.

Az Európai Bizottság már többször összeakasztotta a bajszát a Microsofttal, amely – brüsszeli vélekedések szerint – többször is visszaélt monopolisztikus hatalmával a szoftverpiacon. 2004-ben a Windows Media Player Windowsba integrálása miatt folytatott eljárást a testület, amelynek végén 497 millió euró büntetés megfizetésére kötelezte a céget. 2006 júliusában további 280,5 millió eurós számlát kapott a szoftvercég Brüsszeltől, amiért nem teljesítette a 2004-es határozatot. 2008-ban pedig 900 millió euróra vágta meg a Bizottság a Microsoftot, amiért továbbra sem felelt meg a 2004-es döntésnek.

A Microsoftra így összesen már 2 milliárd 240 millió euró pénzbírságot szabott ki az EU.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »