Kerry utolsó európai állomása: Törökország

John Kerry, amerikai külügyminiszter elérkezett diplomáciai körútjának utolsó európai állomására, Törökországba, ahol fontos politikai vezetőkkel találkozott. A hivatalos program egy megemlékezéssel kezdődött, melyet a február elején történt ankarai amerikai nagykövetség elleni robbantás áldozataira emlékeztek meg. John Kerry méltatta az elhunyt testőr érdemeit, hogy bátor tettével sok ember életét mentette meg.

Mindazonáltal az esemény rávilágított arra, hogy bármely táján is éljenek a világnak, működik a tolerancia egymással szemben, s az együttműködés az ilyen események megoldásában. Kiemelte, hogy az ilyen esetek még fontosabbá teszik a terrorizmus elleni harcot, melyben Törökország is szerves részt vállal. Azonban tárgyalásain volt egyet nem értés is, különösen Izrael tekintetében.

Mivel Törökország és az Amerikai Egyesült Államok nem egyként gondolkodik az izraeli-palesztin konfliktusról, s Törökország diplomáciai kapcsolata sem túl fényes Izraelt illetően. Kerry ez ügyben kifejezte, hogy mivel mindkét állam stratégiai partnerük a diplomáciai kapcsolatok terén, ezért fontosnak tartja, hogy mindkét állam törekedjen a közös hangnem megtalálására.

Tárgyalásaikon még érintették a transzatlanti szabad kereskedelmi megállapodást is, mely mindkét állam számára fontos. Törökország számára – jelentette ki a török külügyminiszter – azért is fontos, mivel így nemcsak Európai Uniós csatlakozási folyamata gyorsulhat fel, hanem gazdasági kapcsolatait is elmélyítheti Amerikával, s így gazdasági érdekeltségeinek körét kibővítheti.

Gregovszki Judit

Friss hírek