Benesi kitelepítések: a németektől már bocsánatot kértek

Történelmi tettként értékelik a vezető cseh napilapok pénteken Petr Necas cseh miniszterelnök csütörtöki müncheni beszédét, amelyben bocsánatot kért a szudétanémetektől a második világháború utáni kitelepítésükért Csehszlovákiából.

A Lidové Noviny szerint Necas megértette: a bajorok szíve megnyeréséhez a szudétanémetektől való bocsánatkérésen át vezet az út. A néhány millió volt csehszlovák állampolgár ugyanis a modern Bajorország egyik alappillérét alkotja. Rámutat, hogy Necasnak nagyon óvatosan kellett eljárnia, miután a szudétanémetek kitelepítésével összefüggő Benes-dekrétumok vihart keltettek a cseh elnökválasztás második fordulójában.

A kormányfő ezért politikailag nagyon ügyesen megismételte az 1997-es cseh-német megbékélési nyilatkozat egyik bekezdését, amelyben benne van a cseh bocsánatkérés. Ehhez hozzátette azt, amit minden tisztességes cseh kormányfőnek már régen el kellett volna mondania: a csehek és a németek évszázadokon keresztül együtt éltek Csehországban, ami nagyon értékes örökség, és erre építeni kell.

„Necas bajorországi beszédében a jóhiszeműen gondolkodó csehek eljutottak a lehetséges határáig. Most az lenne a jó, ha a jég a másik oldalon is megtörne, tehát a kitelepítettek, a volt polgártársaink oldalán is. Esetleg egy bocsánatkérés formájában azért, hogy kollaboráltak a nácikkal, és részük volt a demokratikus Csehszlovákia szétverésében” – záródik a konzervatív napilap jegyzete.

A Hospodárské Noviny szerint ha Petr Necas zavaros kormányzása idejéből valami fennmarad, akkor az a miniszterelnöknek a bajor tartományi parlamentben elmondott beszéde.

A neves gazdasági és politikai napilap ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy Necas „történelmi” beszédét Petr Hájek, Václav Klaus államfő egyik legfőbb tanácsadója azonnal „sokkolónak és tragikusnak” minősítette, azzal, hogy a kormányfő ezzel megnyitotta az utat a kitelepítettek vagyoni követelései előtt.

Az újság szerint a helyzet paradox: Klaus környezete azt kritizálja, amivel Klaus nemrégiben dicsekedett, azt állítván, hogy érdemei vannak a cseh-német megbékélési nyilatkozat elfogadásában. Necas beszédében szó szerint ennek a dokumentumnak az egyik részét idézte, amit Klausék úgy látszik, nem vettek észre. A nyilatkozat a kárpótlás lehetőségét teljes mértékben kizárja.

Klaus sajátos történelemszemléletének folytatása nagy valószínűséggel biztosítva van, mert Milos Zeman az új elnök szintén politikai érdekeinek megfelelően használta ki a választáskor a szudétanémet témát – jegyzi meg a Hospodárské Noviny.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »