Lassul a pénzpumpa?

Elpattant egy húr a tengerentúlon és Ázsiában is tegnap este. Amerikában a Fed január 29-30-i kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve szerint a jegybankárok megosztottak a QE3-mal kapcsolatban, hiszen a havi 85 milliárd dolláros pénzpumpa fokozatos csökkentése mellett az idő előtti befejezésig sok variáció felmerült.

Nem is kellett több indikáció a piacnak. A vezető indexek mellett az arany is ledobta láncát és menekülni kezdett.

Hasonló hírek érkeztek a Távol-Keletről is. Az egy hetes tavaszi fesztivál miatt 910 milliárd jüan tűnt el a bankközi piacról, ami miatt az eddigi likviditásbővítést felváltja a likviditásszűkítés jegybanki repo ügyleteken keresztül. Továbbá az önkormányzatok az új lakásárak megállapításánál felső plafont határozhatnak meg, miközben a kormány azon ügyködik, hogy minél több városban bevezetésre kerüljön az ingatlanadó.

A mai napra is lesz bőven izgulni való, hiszen a rengeteg makroadat mellett a gyorsjelentések is felpörögnek. A sort hajnalban az osztrák olajcég kezdte meg.

A vártnál hajszállal jobb lett az OMV negyedik negyedéves jelentése: üzemi eredmény soron a 888 millió euró helyett 956 millió eurót gereblyéztek össze a negyedik negyedévben, a nettó eredmény szintén jobb lett a konszenzusnál (393 vs. 390 millió euró). A tavalyi év után 1,2 eurós osztalékfizetést javasolt a társaság, a piac 1,18 euróval számolt.

Kellemetlenséget jelent, hogy az idei évben nem várnak emelkedést a szénhidrogén-termelésben, amely így is nagyjából 300 ezer hordó körül van naponta, ami a MOL kitermelésének majdnem háromszorosa.

Magyar Telekom tegnapi esése mögött a kiújuló osztalékcsökkentési spekulációk állhatnak. A konszenzus továbbra is 50 forint körüli osztalékkal számol, ám egyes szereplők szerint a 40-45 forintos tartomány reálisabbnak tűnik. A 2012-es eredmények a telefonadó és távközlési adó miatt nyomás alá kerültek, ám az idei készpénztermelés bőven nyújt fedezetet egy 50 forintos osztalékra. Ebből adódóan azt várjuk, hogy a társaság egy negatív hangvételű közlemény mellett fenntartja az 50 forintos osztalékfizetést.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »