Aláírásgyűjtés a magyar iskolákért Szlovákiában

A közel 240 felvidéki magyar iskolának alig egyötöde maradna meg, ha pusztán pénzügyi kérdésként kezelné az ügyet a közoktatás központosítását tervező szlovák kormány – hangzott el hétfőn a Magyar Közösség Pártjának (MKP) pozsonyi székházában.

Az MKP központjában négy magyar, két szlovák és egy ruszin nemzetiségű közéleti szereplő petíciót indított útjára. Azért gyűjtik az aláírásokat, hogy maradjanak önkormányzati fennhatóság alatt az iskolák, és legyen egyenértékű velük az összes egyházi és a magánoktatási intézmény.

Ismét a magyarok által képviselt ügy mellett kampányol az önkormányzatok iskolafenntartói hatáskörének megtartása érdekében szerveződött aláírásgyűjtés petíciós bizottságának egyik tagja, a Polgári Konzervatív Párt elnöke, Ondrej Dostál. „Meggyőződésem, hogy nem növelni, hanem csökkenteni kell az állami beavatkozás mértékét az iskolaügybe. A reform csak az iskolák nagyobb szabadságával lehet sikeres” – mondta kedden a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának. Vagyis nem helyes, ha a miniszter azon töri a fejét, hogy az iskolák szabadságát és az önkormányzatiságot gyengítse, és megpróbálja növelni az állam szerepét – tette hozzá. Kiemelte ugyanakkor, hogy a petícióban foglaltakat komolyan kell venni, és szót kell ejteni az egyházi és magániskolák egyenrangúsításának érdekében. A szlovák kormány oktatási minisztériuma másodrangú intézményekként kezeli ezeket az intézményeket, az oktatási modellek sokféleségének szempontjából azonban fontosak, és erre is fel kell hívni a hatalom és a lakosság figyelmét – nyomatékosította.

Ondrej Dostál, aki annak idején látványos akciókkal hívta fel a társadalom és a nyelvrendőr szerepére kárhoztatott kulturális tárca vezetőinek figyelmét a nyelvtörvény értelmetlenségére és tarthatatlanságára, most is úgy ítéli meg, hogy cselekedni kell. Az aláírásgyűjtés nem egy elhamarkodott reakció, mert ha elkészül a tervezet konkrét törvénymódosító javaslata, akkor már késő lesz petíciózni – szögezte le. Hozzáfűzte, hogy mivel a jelenlegi szlovák kabinet egyedül kormányoz, így a szociáldemokrata párt elképzeléseit már nagyon nehéz megváltoztatni, és mint mondta: „fontos már most megszólalni, és minél hatékonyabban megfogalmazni az elutasító véleményünket.”

A korábbi választási ciklusban a Polgári Konzervatív Párt képviselői a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt listáján kerültek be a parlamentbe. Ondrej Dostál, a Radičová-kormány gyors bukása után csupán másfél évig képviselte következetesen az emberi és kisebbségi jogok védelmét a szlovák törvényhozásban.

Kossuth Rádió

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »