Székelyzászló-ügy: magyar-román egyeztetések lesznek

Martonyi János külügyminiszter a közeljövőben Bukarestbe látogat, ahol a magyar-román kapcsolatokat érintő kérdésekről, köztük a székely zászló használatáról is tárgyal majd román kollégájával. Erről is beszélt Németh Zsolt külügyi államtitkár kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában

A székely zászlók ügyét – főleg a román médiában – kísérő „hisztérikus megnyilvánulásoknak” az elkerülésére „lépések történtek” – mondta Németh Zsolt. Magyarország megpróbál egyeztetni a székely zászló kérdésén túl más, hasonlóan érzékeny kérdésekről is – mint például a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügye -, továbbá igyekszik visszatérni azokra a kérdésekre, amelyek „az elmúlt években nagyon meghatározó módon és pozitívan formálták a magyar-román viszonyt, mint például a közös infrastruktúra-fejlesztés” – tette hozzá a külügyi államtitkár.    

Tavaly többször váltott ki tiltakozást és okozott feszültséget, hogy a Marosvásárhely Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen hátrányos megkülönböztetés éri az egyetemre jelentkező, ott tanuló és oktató magyar anyanyelvűeket.

Csökkent a zászló körüli feszültség

Németh Zsolt hétfőn Brüsszelben az EU-országok külügyminiszteri tanácskozásán vett részt, és ott külön megbeszélést is folytatott Titus Corlateannal. Mint elmondta, megköszönte a román diplomácia irányítójának, hogy a külügyminiszterek közötti telefonos megbeszélés után „érzékelhetően csökkent a székely zászló körüli feszültség”, azzal együtt is, hogy a román külügyminiszter fenntartotta és továbbra is fenntartja a maga álláspontját.

„Fontosnak gondoljuk azt, hogy folytatódjon a párbeszéd” – mondta Németh Zsolt, és beszámolt arról: Corlatean hangsúlyozta neki, hogy nagy várakozással tekint a magyar külügyminiszter mielőbbi bukaresti látogatása elé. Ennek még nincs konkrét dátuma, a tavasz folyamán kerül rá sor, remélhetőleg minél hamarabb – közölte a magyar államtitkár.

Németh Zsolt utalt arra, hogy Martonyi János a román külügyminiszternek írt levelében már tett utalásokat a párbeszéd tartalmi témáira vonatkozóan. A magyar államtitkár úgy fogalmazott, hogy sok „pozitív” napirendi kérdéskör mellett  olyan „érzékeny” kérdések is megvitatásra várnak, „mint éppen a székely zászló ügye”.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »