Még szigorúbban büntetnék a pénzhamisítókat

A Bizottság javaslatot tett az eurót hamisító bűnözőkkel szembeni fellépésre. A hamisítással szembeni fellépés különösen fontos, hiszen a világ második legfontosabb fizetőeszközéről van szó, amely 17 ország mintegy 330 millió lakójának fizetőeszköze.

Az euró 2002-es bevezetése óta az euróhamisítás legalább 500 millió EUR összegű pénzügyi kárt okozott. Ezt támasztja alá nagyszámú hamis euróbankjegy és –érme lefoglalása, valamint az, hogy továbbra is évente számolnak fel illegális pénznyomdákat és pénzverdéket az Európai Unió határain belül és kívül egyaránt. Az Európai Központi Bank legfrissebb adatai szerint a húszas és ötvenes címletű euróbankjegyeket hamisítják a leggyakrabban. Csak 2012 második félévében 280 000 hamisított euróbankjegyet vontak ki a forgalomból.

A javasolt új irányelv megőrzi a korábbi a kerethatározat legtöbb rendelkezését, többek között a bűncselekmények fogalommeghatározásait is. Azonban már kihasználja a Lisszaboni Szerződéssel bevezetett újítások nyújtotta lehetőségeket, amelyek a büntetőjog területére vonatkozóan jogalkotási hatáskör biztosításának révén megerősítették az EU csalás elleni küzdelemmel kapcsolatos lehetőségeit. A pénzhamisítás visszaszorítására irányuló, 1929. évi nemzetközi egyezmény (genfi egyezmény) értelmében az euró fokozott védelmét a többi valutára is alkalmazni kell. Az irányelv kiegészíti a genfi egyezmény előírásait, és megkönnyíti annak alkalmazását az Európai Unióban.

A javaslat célja az euró és más pénznemek hamisítás elleni védelmének megerősítése büntetőjogi intézkedések révén. Az említett intézkedések felölelik a több országra kiterjedő nyomozások megerősítését, valamint a kiszabható legenyhébb büntetések – többek között szabadságvesztés – bevezetését a hamisítás legsúlyosabb bűncselekményi tényállásai esetében.

Az irányelv kötelezi a tagállamokat, hogy olyan hatékony nyomozati eszközöket biztosítsanak a pénzhamisítási ügyek felderítésére, amelyek egyenértékűek a szervezett bűnözés és a bűnözés egyéb súlyos formái elleni küzdelemben alkalmazott eszközökkel. A Bizottság minimális büntetésként legalább hat hónapos szabadságvesztés bevezetését javasolja a hamispénz előállításának és forgalomba hozatalának súlyos eseteiben. A büntetési tétel felső határaként pedig legalább nyolc éves szabadságvesztést írna elő a forgalomba hozatal elkövetési magatartás esetén. Mindez Unió-szerte nagyobb elrettentő erőt fejthet ki e bűncselekményekkel szemben és javítja az igazságügyi hatóságok között, a hamisítók kézre kerítése érdekében zajló együttműködést, ezáltal pedig erősödik az euró védelme.

Végezetül az irányelv arra kötelezi a tagállamokat, hogy nemzeti bankjegyszakértői központjaik és nemzeti érmeszakértői központjaik számára a folyamatban lévő bírósági eljárások során is tegyék lehetővé a hamis eurók vizsgálatát, hogy lehetővé váljon a forgalomban lévő többi hamis pénz felderítése.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAI ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »