Tovább csökken a tinédzserkorú anyák száma

Az amerikai Járványügyi Ellenőrző és Megelőző Központ adatai alapján a 2011-es évben rekord alacsony volt a tinédzserkorú anyák száma az Egyesült Államokban.

Egy frissen közzétett kutatás eredményei szerint rekordalacsony értékeket ért el a tinédzser anyák száma az Amerikai Egyesült Államokban. A korábbi évekhez képest ugyancsak kevesebben szülnek a húszas éveikben, de emelkedett a szülési ráta a harmincas éveik végén, negyvenes éveik elején járó nők körében – tudósít a legújabb eredményekről a Reuters.

„A gazdaság hanyatlása minden bizonnyal olyan tényező, mely befolyásolja az emberek döntését a gyermekvállalást illetően.” – mondta a CDC statisztikusa és az új tanulmány fő szerzője, Brady Hamilton.

Hamilton szerint a fiatalabb korosztály inkább még várna, az idősebbek azonban jellemzően nagyobb anyagi biztonságban élnek, és ez jelentősen megkönnyíti számukra a családalapítást.

Az új adatok szerint, melyeket a héten tettek közzé a Pediatrics nevű folyóiratban, mintegy 8 százalékos visszaesés tapasztalható a tinédzser szülések esetében 2010 és 2011 között: a 15 és 19 évesek alig több, mint 3 százaléka hozta világra gyermekét ezen időszakban. Ezzel szemben a 35-39 éves nők körében három százalékkel növekedett a születések száma a 2010-es adatokhoz képest.

A statisztikai jelentés további fontos eredményei azt mutatják, hogy folyamatosan csökken a koraszülött és alacsony súlyú újszülöttek száma, a csecsemőhalálozás azonban stagnál.

A színesbőrű és a latin-amerikai anyák továbbra is nagyobb valószínűséggel hoznak világra koraszülött kisbabát, de mindent egybevetve az arány csökkenést mutat. A csecsemőhalálozás azonban még mindig több mint kétszer olyan magas a színes bőrű anyák tekintetében a halálozási adatok alapján.

Hamilton szerint a tini anyukák számának csökkenése főleg azért üdvözlendő hír, mert így megtérülni látszik a sok erőfeszítés, amit a különböző megelőző és tájékoztató programokba fektettek kifejezetten ennek a korosztálynak a számára.

„Az eredmények biztosan összhangban állnak a tendenciákkal, amiket látunk, és összességében ez mindenképpen jó hír.” – összegezte Dr. Krishna Upadhya, aki a tinédzser terhességeket tanulmányozza a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetemen Baltimore-ban.

„Úgy gondolom, hogy az eredmények mögötti legfontosabb tényezőként a jobb minőségű fogamzásgátlók megnövekedett alkalmazása említhető.” – nyilatkozta a Reuters egészségügyi rovatában Upadhya, aki nem vett részt ebben az új kutatásban. Azt azonban hozzátette, hogy még mindig vannak olyan területek az országban, ahol mind az óvszer, mind a hosszan ható fogamzásgátló szerek hozzáférhetősége korlátozott a tizenévesek számára.

Sutus Nikolett

Friss hírek