Iráni katonai vezetőt öltek meg Szíriában

Iráni források jelentették, hogy Szíriából Libanonba tartva merénylet áldozata lett az Iszlám Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka. Bár eredetileg nem volt világos, hogy ez melyik ország területén történt, szíriai felkelők megerősítették, hogy megöltek egy iráni katonatisztet a délnyugat-szíriai Zabadaniban, közel a libanoni határhoz. Különböző iráni források keddre, illetve szerdára teszik halála időpontját. Az áldozat kiléte sem egyértelmű: Irán libanoni külképviselete Hesszam Khosneviszként azonosította, ugyanakkor a Forradalmi Gárda Hasszán Shateri tábornokot gyászolja.

Abban több jelentés is megegyezik, hogy az illető tiszt katonai mérnök volt, aki egy Irán által finanszírozott rekonstrukciós projektet vezetett Libanonban. Hangsúlyozták, hogy civil újjáépítésben vett részt, és a libanoni Al-Szafir lap szerint Szíriába is azért utazott, hogy a harcokban súlyosan megrongált Aleppó rekonstrukciójának lehetőségeit tanulmányozza. Csütörtökön Teheránban megemlékezést tartottak a tiszteletére, amelyen kiemelkedő politikusok, egyházi személyek és a Forradalmi Gárda vezetői is részt vettek. Ali Akbar Szalehi külügyminiszter terrorista cselekménynek nevezte a mérnök megölését. Ramezán Sarif, a Forradalmi Gárda szóvivője szerint „Hasszán tábornok a cionista rezsim ügynökei és támogatói kezén halt mártírhalált” – ezek alatt valószínűleg a szíriai felkelőket értette, akiket Irán rendszerint Izrael által felbérelt terroristákként emleget.

Irán a szíriai Aszad-rezsimet és a Libanonban tevékenykedő Hezbollah milíciát is támogatja katonai és pénzügyi eszközökkel. Szíria cserébe átjárót biztosít Libanon felé Iránnak, amely utóbbi számára Izraelhez való közelsége miatt fontos. A szíriai felkelők állítják, hogy Irán katonai erősítést is küld Aszadnak az ellenállás megtörésére, ezt azonban Teherán cáfolja. A hivatalos álláspont szerint az Iszlám Forradalmi Gárda egyelőre nem katonai jellegű támogatást nyújt Szíriának, ám külföldi beavatkozás esetén fegyverekkel is beszáll a konfliktusba.

Vas Gabriella

Friss hírek