Nőtt a női vezetők száma

A szabályozási nyomás hatására rekordmennyiségben nőtt a vállalati felső vezetésben a nők aránya.

2012. november 14-én a Bizottság elfogadott egy jogszabályt, amelynek célja az alulreprezentált nem 40 %-os arányának biztosítása a nem ügyvezetői pozíciókban a jegyzett európai vállalatok esetében 2020-ig, és 2018-ig a jegyzett állami vállalatok esetében.

A Bizottság ma félidős adatokat tett közzé a tőzsdén jegyzett társaságok vezetőtestületeiben dolgozó nők arányáról. Az új adatok alapján 15,8 %-ra nőtt a nők aránya a vezetőtestületekben, ez az arány 2012 januárjában 13,7 % volt. Ez az igazgatótanácsok nem ügyvezető tagjainak átlagosan 17 %-át (2012 januárjában ez 15 % volt), az igazgatótanácsi tagoknak pedig a 10 %-át (8,9 %-ról) teszi ki. Három ország kivételével (Bulgária, Lengyelország és Írország) valamennyi uniós tagállamban nőtt a nők igazgatótanácsi aránya. 

Az új adat 2,2 százalékpontos növekedést mutat a 2011. októberi adathoz képest, és ez a valaha rögzített legmagasabb, egyik évről a másik évre történő változás. 

Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülési biztosa a témával kapcsolatban a davosi világgazdasági fórumon a következőket nyilatkozta: „A puding próbája az evés: a szabályozási nyomás működik. A társaságok kezdik végre megérteni, hogyha versenyképesek akarnak maradni egy idősödő társadalomban, akkor nem hagyhatják figyelmen kívül a tehetséges nőket: az egyetemi diplomások 60 %-a nő”. 

A kvótaszabályokkal rendelkező országok jelentik továbbra is a változás motorját. A százalékpontok legnagyobb arányú növekedése Olaszországban ment végbe (4,9 %-os növekedést követően elérve a 11 %-ot), ahol a közelmúltban fogadtak el a kvótákról szóló törvényt, amely megköveteli a jegyzett és az állami társaságoktól, hogy igazgatótanácsuk és felügyelőbizottságuk tagjainak egyharmadába nőket jelöljenek ki 2015-ig. Franciaország, amely 2011-ben vezetett be kvótákról szóló törvényt, az első olyan uniós tagállam, amely valamennyi jegyzett táraságának igazgatótanácsában több mint egy nő dolgozik. A CAC 40 tőzsdeindexben szereplő vállalatok igazgatótestületeinek 25 %-a nő – ez 2,8 %-os növekedést jelent mindössze 10 hónap leforgása alatt (2012. január–október). A Franciaországban lévő kvóta 40 % 2017-ig a jegyzett és nem jegyzett nagyvállalatok (amelyek legalább 500 munkavállalót alkalmaznak és bevételük meghaladja az 50 millió EUR-t) ügyvezetői és nem ügyvezetői feladatokat ellátó igazgatótanácsi tagjai esetében, 20 %-os köztes célkitűzéssel 2014-ig. 

Ezzel párhuzamosan Bulgária az egyetlen ország, ahol észrevehető (4 %-os) csökkenés következett be, míg Lengyelország és Írország esetében nem változott az igazgatótanácsokban lévő nők aránya, ez 12 %, illetve 9 %-on stagnál.

A Bizottság azt javasolja, hogy a szabályozást az Európai Unió egészében alkalmazni kellene annak érdekében, hogy a meglévő tehetségek ki legyenek használva a vállalati felső vezetésben.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAI ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »