Radar-incidens: ismét lángol a kínai-japán területi vita

Icunori Onodera japán védelmi miniszter bejelentése szerint egy kínai fregatt fegyverrendszerének tűzkereső radarja a múlt hónapban bemért egy japán hadihajót és helikoptert, ami tovább veszélyeztetheti a már eddig is feszült légkört Peking és Tokió területi vitájában. A kínai védelmi minisztérium tagadja a radar-incidenst, a japán kormány bocsátkérést követel. A világ második és harmadik legnagyobb gazdasága ismét lakatlan kelet-kínai-tengeri szigetek miatt került konfliktusba egymással.

Icunori Onodera japán védelmi miniszter bejelentése szerint egy kínai fregatt fegyverrendszerének tűzkereső radarja a múlt hónapban bemért egy japán hadihajót és helikoptert, ami tovább veszélyeztetheti a már eddig is feszült légkört Peking és Tokió területi vitájában. Icunori parlamenti felszólalásában a kínai hajó célkereső radarjának használatát „erőszakkal való fenyegetésnek”, értékelte, mely az ENSZ Alapokmányának megsértése is egyúttal.  

A kínai hatóságok tagadják a vádat, miszerint a hajó fegyverzetének radarja célba vette a japán rombolót – amely lépés közvetlen a tűznyitást szokta megelőzni. Pénteken a kínai védelmi minisztérium weboldalán megjelent közlemény azt állította, hogy a kínai hajó általános feltérképező radart használt „normál megfigyelői készültségek” közepette. A pekingi külügyminisztérium szóvivője, Hua Csunjing (Hua Chunying) rágalomnak nevezte a japán állításokat, továbbá közölte: „nem az a probléma, hogy Kína agresszívként viselkedik, hanem hogy japán hajók és repülők sorozatos illegális tevékenységet folytatnak a Tiaojü-szigetek légterében és vizein, ami aláaknázza Kína területi szuverenitását”.

Szuga Josihide  japán kabinetfőtitkár pénteki reagálásában leszögezte, hogy Japán „nem tudja elfogadni Kína magyarázatát”, és az incidenssel kapcsolatos bizonyítékok nyilvánosságra hozását helyezte kilátásba.

Az incidens a Kelet-kínai-tengeren történt, ahol a világ második és harmadik legnagyobb gazdasága lakatlan, japán ellenőrzés alatt álló szigetek kapcsán került konfliktusba egymással, amelyeket Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismernek. Az olaj-, és gázmezőkben gazdagnak hitt szigetek körül évtizedek óta húzódó viták tavaly szeptemberben kaptak ismét lángra, amikor Tokió bejelentette a magánkézben lévő szigetek megvásárlását, tiltakozást váltva ki Kína-szerte. Peking rendszeresen küld hajókat és repülőket a térségbe, egyelőre azonban nem került sor fegyveres összeütközésre. 

Abe Sindzó japán miniszterelnök veszélyesnek és provokatívnak ítélte a kínai akciót, csütörtöki tájékoztatójában az eset diplomáciai úton történő rendezése mellett szóvá tette Kína „rendkívül sajnálatos” lépését a tengeri konfrontációban, majd egy pénteki interjújában bocsánatkérést követelt. „Reméljük, Kína beismeri (a radar incidenst), bocsánatot kér érte és erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg” – nyilatkozta a Fuji TV-nek.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter az incidens nyilvánosságra kerülését követően a konfrontáció elkerülésére valamint békés párbeszéd keresésére sürgette Kínát a Japánnal és más államokkal való területi vitáinak megoldásában. A kínai-japán feszültségek kapcsán hozzátette „ez egy olyan szituáció, amiben a területi követelések nagyon súlyossá válhatnak. Az egyik vagy a másik ország olyan módon cselekedhet, ami hatalmas krízishez vezethet”. A kínai lépéssel kapcsolatban az amerikai külügyminisztérium és a védelmi minisztérium szóvivői is aggodalmaiknak adtak hangot.

Dóczi Tamás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »